"Fa tres anys, quan ningú parlava d'intel·ligència artificial, nosaltres ja fèiem seminaris parlant sobre el món d'Open IA i el ChatGPT", expliquen Jordi Ribaudi i Joan Castells, socis fundadors de Raona, la consultora tecnològica nascuda a Barcelona fa 20 anys pionera en innovació i creació de nous espais de treball digitals. De fet, acompanya a les empreses en els seus processos de digitalització i s'anticipa a les novetats a través d'un laboratori propi. 

La companya, que té més de 282 treballadors i va tancar el darrer exercici amb una facturació de 13 milions d'euros, destaca per ser precursora en l'aplicació de la intel·ligència artificial generativa modal i va començar a proposar la IA a multinacionals l'any 2021, treballant amb models d'IA Generativa. "Vam començar a fer projectes i a explicar als nostres clients la clau de volta d'aquesta tecnologia i de mica en mica la van anar adoptant", comenten. El negoci disposa de 300.000 usuaris diaris i presta servei a entre el 30% i el 40% de les empreses de l'IBEX-35 amb companyies com Naturgy, Almirall, Abertis o Grupo Occidente.

La consultora tecnològica compta amb diferents línies de negoci entre les quals destaquen la implementació de solucions de Digital Workplace, l'automatització de processos, l'aplicació de la IA i la 4a revolució tecnològica. De fet, amb la irrupció de la IA han creat tres spin-off: Ideris, centrada en ports esportius; Hybo.app, enfocada a la gestió d'espais híbrids de treball; i Neural Fashion AI, que permet a qualsevol companyia o agència de moda crear campanyes visuals sense necessitat de gestionar un shooting tradicional. Amb la plataforma es pot veure com quedaria una peça de roba en un cos o crear campanyes de moda amb elements com el foc o el gel. 

Aplicació de la IA a les empreses

En aquest sentit, sobre com apliquen la IA a les empreses, Ribaudí i Castells assenyalen que compten amb un procés d'innovació que ve a través de dos vessants: per petició dels clients que els demanen coses, les interpreten i les extrapolen a la resta d'usuaris i es crea un nou producte o l'altre és que creen un producte perquè estan atents a les novetats tecnològiques, fan propostes i posteriorment les apliquen a les empreses. "A vegades ho veiem molt clar, veiem que triomfarà i el mercat en aquell moment no està preparat però nosaltres sí. Quan veiem una oportunitat ens decidim a muntar un spin-off", argumenten. 

L'empresa compta amb un laboratori en el qual treballen a 3-5 anys vista. Allà, porten a terme la innovació interna i es reuneixen per veure les necessitats dels clients. De fet, tenen un mètode de treball amb diferents graus de maduresa. Hi ha un check list que els negocis han d'anar complint per anar millorant. "Tothom ha de conèixer les tecnologies, s'ha d'informar i cal una cultura empresarial oberta per saber de què va; les empreses que no les adoptin es quedaran enrere". "A més, demanem no adoptar una postura negativa davant la IA, sinó que convidem que la investiguin i que la vagin incorporant a les seves feines, ja que la productivitat dels empleats creix".

A banda, des de Raona també fan tractaments de textos. "Aquí hi ha un forat molt gran d'innovació i de rendiment. Totes les empreses, per molt clàssiques que siguin, poden optimitzar la feina a través del Large Language Model (LLG) i nosaltres els ajudem que la puguin aplicar". De fet, comenten que hi ha molta gent espantada perquè creuen que la IA traurà llocs de feina i reemplaçarà als humans, tot i que fan un crit a la calma perquè afirmen que els humans seguiran sent necessaris. "Amb la IA augmentarà la productivitat i els humans ens podrem dedicar a fer coses que ara no estem fent". 

Predicció i anticipació

Si fa tres anys ja vau predir el ChatGPT, què podeu preveure per d'aquí a tres anys? "Aquesta és la nostra feina, hi estem treballant. Ningú es podia haver imaginat el boom que l'últim any ha significat la IA", comenten, i afegeixen que el punt d'inflexió va ser el dia que va sortir ChatGPT al mercat, tot i que destaquen que amb sistema no-code també es van anticipar. "Era una tecnologia que ja existia, però es va fer molt de soroll. Estem en un món en què fer prediccions de futur és molt complicat i agosarat, però creiem que en el món empresarial la seva aplicació anirà arribant a poc a poc". 

Expansió de Raona

L'estratègia d'expansió de Raona passa per diversificar per geografies, ja que després d'obrir seu a l'Argentina i Colòmbia tenen previst arribar als Estats Units. "A l'Argentina vam veure que en l'àmbit informàtic anaven força avançats, que hi havia molt talent i sabíem que allà ens podríem nodrir". A llarg termini no descarten arribar a l'Àsia, tot i que ara mateix no es troba en el seu full de ruta. Sobre el talent, ambdós comenten que "la manca de talent en informàtica hi és des de sempre" i que el seu mètode ha sigut obrir seus i buscar talent de l'exterior. A banda, indiquen que la manera de treballar també ha canviat, ja que amb la irrupció de la IA s'estan utilitzant noves eines que abans no existien

Respecte a la innovació a Espanya, aclareixen que no és un tema de país, sinó d'empreses. "La tecnologia està molt democratitzada. No és un tema geogràfic, és un tema cultural dels negocis". En aquesta línia, apunten que algunes són molt modernes i altres que no tant, però que totes veuen aquestes noves tecnologies essencials. "El que canvia és la manera d'explicar-ho, perquè la tecnologia és universal, però la manera d'introduir-la varia en funció de la geografia", matisen. "Aquí tenim universitats i la informàtica s'ha estès. Barcelona és un bon referent en tecnologia; és un atractiu i les empreses estrangeres saben que si venen aquí les persones hi estan a gust". 

Ribaudí i Castells es van conèixer fa més de 30 anys i és la segona empresa que munten, després de llançar Neoris fa dues dècades. Actualment, el negoci compta amb més de 5.000 empleats, però ells ja no en formen part. Tot i això, l'experiència d'internacionalització la van agafar d'allà, ja que també comptaven amb seus a Sud-amèrica i Miami. "La nostra idea tant abans com ara és córrer sense pressa i sobretot fer-ho bé", acaben.