L'any passat Barcelona va superar el llindar dels 100.000 treballadors digitals, una xifra que pràcticament s'ha duplicat respecte a fa cinc anys. Aquesta dada situa la capital catalana en el top 5 europeu en volum de talent europeu i, d'aquest, el 30% prové de fora d'Europa, especialment de Llatinoamèrica. La ciutat destaca per quatre tipus d'empreses: les consultores, les start-ups, els hubs de tecnologia i les corporacions tradicionals que s'estan digitalitzant. Els perfils internacionals treballen sobretot en hubs i a les start-ups, segons els darrers estudis. 

Respecte al posicionament de la ciutat pel que fa a innovació, inversió i talent, Jordi Arrufí, director de talent de Mobile World Capital, assegura que una de cada quatre ofertes de treball a Barcelona ja tenen algun component digital. "La demanda cada vegada és més elevada i necessitem més perfils tecnològics". Arrufí recalca que l'increment de hubs a Catalunya ha provocat que hi hagi més contractació i que "hi ha talent perquè les empreses puguin créixer". Sobre què ha de fer Barcelona perquè hi hagi més perfils d'aquests, Arrufí contesta que hi ha tres receptes: fomentar el sector tecnològic des de la primària tot i que el retorn sigui a llarg termini, el reskilling (persones que tenen un ofici no tecnològic i que volen reorientar la seva carrera professional cap al sector digital) i la tercera és atraure el talent de fora

I els perfils tecnològics que marxen de Barcelona? Des del Mobile World Capital afirmen que "són casos anecdòtics". De fet, Arrufí apunta que molts estudiants, abans que acabin la carrera, ja tenen feina i que els grans centres tecnològics temen que els alumnes no tornin a acabar els seus estudis perquè ja estan en plantilla, com els passa al Campus 42 de Telefónica. "Cal un equilibri entre la temptació de trobar feina i els salaris", recorda. El sou mitjà en l'àmbit tecnològic ronda els 44.000 euros, està per sobre de la mitjana de la ciutat i "cal promoure que hi hagi més talents digitals aquí, que és evident que no és el mateix un salari americà que un d'europeu, però que cal seguir potenciant aquests perfils", indica. 

Una manera de fer-ho és a través del bootcamp, que són els cursos intensius pensats per formar als estudiants en les competències necessàries per començar a treballar immediatament. De fet, els bootcamps enfocats en tecnologia són una modalitat de formació intensiva i a Barcelona hi ha grans centres especialitzats. Des del Mobile World Capital expliquen que el 80% dels alumnes que hi participen acaben trobant feina i que ells compten amb programes de mentoria, orientació i tallers d'introducció al sector. El perfil del bootcamp és gent d'entre 25 i 30 anys, entorn del 27% són dones i gran part d'ells són professionals que es volen reciclar en l'àmbit professional. 

L'atractiu de la formació professional

Fa un temps estava mal vista, ara és un atractiu. La formació professional (FP) ha guanyat reputació en els darrers anys i en el sector tecnològic genera molta ocupabilitat. A què es deu? "Quan hi ha escassetat de perfils es busquen altres itineraris, i l'FP s'ha prestigiat per això, per l'especialització i per l'accés directe al món laboral. També és un fet generacional". 

Arrufí confirma que la intel·ligència artificial, per primera vegada a la història, ha provocat que les feines de major qualificació siguin les que més risc tenen i les que més exposades estan. "Els oficis tradicionals, els que tinguin a veure amb la destresa manual, justament seran les professions amb menys risc de desaparició perquè és molt complicat que la tecnologia pugui substituir a un fuster o a un electricista, i no tant a un analista de borsa o a un auditor". 

"Ens hem de plantejar la IA com un copilot"

I què s'haurà de fer amb aquests oficis? "Ens hem de plantejar la IA com un copilot, no com un substitut". En aquest sentit, el directiu augura que els farà ser més productius. "S'ha d'aprendre a incrementar la nostra productivitat gràcies a aquest copilot, hem de treballar amb aquestes tecnologies i aprofitar-les de manera positiva". De fet, argumenta que perfils com els especialitzats en ciberseguretat tindran una gran demanda. "Hi ha dos tipus de tecnologia, les que milloren el nostre resultat i les que substitueixen els llocs de treball. Hem d'intentar que millori i en algun sector com el sanitari ja ho estem veient". Posa com a exemple la detecció d'una malaltia o les prediccions més acurades en salut sense substituir el lloc d'un metge. "No desapareixerà la figura del programador, però sí que canviarà la seva manera de treballar", matisa, i afegeix que sorgiran noves feines i nous oficis "que encara no coneixem"

Aquestes noves professions aniran vinculades a la tecnologia, es preveu que la implantació de la IA sigui més generalista i que pugui ajudar a un gran ventall d'àrees. "Quan pensem en les revolucions industrials anteriors ningú es podia imaginar que es crearien nous oficis, que la gent deixaria de treballar al sector agrícola i que hi hauria un èxode cap a les ciutats. Doncs amb la intel·ligència artificial passarà el mateix. En aquell moment era impossible saber que hi hauria gent que es dedicaria a ser professor de pilates, per exemple, i ara ens sembla el més normal del món". 

Empreses emergents i talent internacional

Pel que fa a la innovació a Barcelona, Arrufí apunta que "tenim oportunitats de millora", sobretot en el sector empresarial i en la transferència de coneixement, però treu pit de projectes que hi ha a Catalunya com el Barcelona Supercomputing Center o l'Institut de Ciències Fotòniques. "L'administració pública és pionera en transferència de tecnologia i ara el que hem d'intentar és que aquest coneixement no es quedi només en papers i estudis, sinó que es tradueixi en noves propostes de valor". D'aquesta manera, destaca també les universitats i els seus centres de recerca i investigació, però critica que falta un match entre el món científic i l'empresa.

"Crec que en l'àmbit de hubs estem per sobre d'altres ciutats, el mateix que amb start-ups, però cal més unió entre els centres d'investigació i el món empresarial". I amb Madrid? "Ells tenen les companyies de l'IBEX, són proveïdors de la Borsa. Nosaltres destaquem pels negocis emergents i pel talent internacional, som més cosmopolites. Són dos models competitius, perquè allà hi ha grans corporacions i consultores i aquí tenim hubs i talent de fora". "Una multinacional no ve aquí si no sap que pot escalar. Aquest potencial que té Barcelona fa que es creïn nous projectes, que hi hagi més inversió i que la ciutat vagi creixent", acaba.