La factoria del grup Amiblu a Camarles (Tarragona) s'ha convertit en la més eficient de les sis que té la multinacional fabricant de canonades i accessoris de Polièster Reforçat amb Fibra de Vidre (PRFV), repartides per Espanya, Alemanya, Romania i Polònia, amb més de 1.500 treballadors. La seva competitivitat és causada per diversos factors. La capacitat de producció d'entre 1.000 i 1.500 metres de canonades diaris -algunes de gran dimensió, ja que assoleixen un diàmetre de 3 metres; la localització a prop del port de Sant Carles de la Ràpita, amb l'avantatge logístic que suposa per al trasllat del material -de gran volum i pes reduït- a altres països; i les inversions en sostenibilitat que l'han convertit en una fàbrica neutra en CO₂. El director general del centre, Xavier Arasanz, afegeix un quart factor: els esforços en R+D que obtenen excel·lents resultats per a tot el grup i que complementen els desenvolupaments que la multinacional centralitza al laboratori que posseeix a Sandefjord, una petita ciutat naviliera de la costa de Noruega.

El laboratori d'Amiblu a Noruega és el laboratori de proves certificat per a canonades de PRFV més gran del món. Però, a més, els equips multidisciplinaris dels enginyers de Camarles -amb una plantilla total de 200 persones- no queden curts i innoven en desenvolupaments de nous processos i sistemes. De tal manera que els seus mètodes s'exporten a totes les fàbriques del grup. Recentment, han dissenyat un nou sistema mecanitzat amb eines de diamant per realitzar les ranures que faciliten el segell hermètic de les juntes entre tubs i que permet un important estalvi d'aigua. "Amb la seva aplicació a Camarles, entre gener i juny, hem generat un estalvi de 1.500 metres cúbics d'aigua", concreta Arasanz. Entre mans tenen un altre projecte, que desenvolupen juntament amb el centre tecnològic de Catalunya Eurecat, per automatitzar el procés de presa de mesures per als projectes, que ara es fa manualment.

Amiblu Pipes Spain té dues àrees d'activitat. La divisió d'obra civil, amb més de dues terceres parts del negoci, dedicada al subministrament de canonades i accessoris per a xarxes de proveïment d'aigua potable i sanejament urbans, així com canals de reg, com activitats principals. I la divisió industrial, per al sector energètic, nuclear, etc. En ambdues, la firma elabora projectes a mida dels clients. Actualment, Amiblu treballa en projectes de reg i estacions de bombatge a més de 50 països, amb un subministrament anual mitjà de 300 km de canonades per al sector. La fàbrica de Camarles subministra al sud d'Europa (Espanya, Portugal i Itàlia), Canadà i tot Llatinoamèrica. Però, alhora, el 50% de la seva producció prové de comandes que rep de la resta de factories del grup per a països com Alemanya i cobreix els projectes que es lliuren a l'Àfrica, "perquè és més rendible produir a Catalunya i transportar les canonades amb vaixell fins a la seva destinació". A més, té capacitat perquè compta amb unes instal·lacions d'uns 18.000 metres quadrats construïts sobre un terreny d'uns 35.000 metres quadrats.

Amiblu plaques solars Camarles 2023
Instal·lació de plaques solars a la fàbrica de Camarles.

Amiblu acaba de finalitzar el subministrament de 38 km de canonades de PRFV per a regadiu del Canal Segarra Garrigues per valor de 3,5 milions d'euros. En el que va de 2023, la companyia també acumula demanats per valor de més de 30 milions d'euros, amb un pes important de l'adjudicació que han aconseguit per subministrar 65 quilòmetres de canonades per al canal de reg del Sifó de Cardiel, de la comunitat de regants que agrupa uns tres-cents propietaris d'unes 5.330 hectàrees a Fraga (4.480 h.) i a Ballobar (853 h.). Seguirà amb els projectes per al Brasil i col·laborarà en els sistemes per a la nova planta de biogàs que la companyia Antec establirà a Noruega. "Haurem d'ampliar la plantilla en unes 25 persones", admet Arasanz, encara que expressa les dificultats que tenen "per trobar personal qualificat".

El director de Camarles també es posiciona sobre els concursos públics per a obra civil: "Necessitem que les administracions locals valorin el nostre esforç i recolzin la nostra producció en les obres públiques espanyoles". Les seves queixes provenen de la competència de proveïdors de Turquia i Egipte que compra els productes a la Xina, pot oferir preus més baixos, i no són companyies compromeses amb la preservació del medi ambient.

Amiblu ha tancat l'any 2022 amb una facturació de 53,1 milions d'euros a Espanya, un 12% més que l'any anterior, quan va facturar 46,7 milions d'euros. El centre de Tarragona aporta el 22% del negoci de la multinacional, situat en uns 240 milions d'euros. El negoci exterior d'Amiblu Pipes Spain assoleix actualment el 80% de les vendes de la companyia. L'augment del negoci es deu, principalment, al creixement de les vendes a diversos països de Llatinoamèrica i Àfrica, que necessiten dur a terme grans projectes de sanejament, aigua potable i projectes industrials, i a l'augment de la producció de canonades no circulars.

amiblu camarles tarragona
Fàbrica d'Amiblu a Camarles (Tarragona).

Canonades contra el malbaratament de l'aigua

En els últims mesos, s'ha produït una creixent demanda de canonades no circulars a Europa, a causa de l'envelliment dels sistemes de clavegueram urbà a grans ciutats, construïts fa desenes d'anys i que necessiten ser rehabilitats. Gràcies al seu disseny i sistema d'implementació, les canonades no circulars permeten rehabilitar els col·lectors d'aigües antics, de forma definitiva i sense afectacions importants en la via pública, com seria l'aixecament de terra.

Les canonades no circulars s'introdueixen dins dels col·lectors antics –ja deteriorats– mitjançant una tecnologia sense rasa, transformant l'antic col·lector en un col·lector completament nou i amb una vida útil molt superior a la dels materials tradicionals. Un dels projectes més destacats en els quals ha treballat Amiblu per a la seva divisió de canonades no circulars (NC Line) és el del col·lector de Gros a la platja de Zurriola, a Sant Sebastià.

La investigació i el desenvolupament són la pedra angular de la corporació Amiblu, una empresa nascuda el 2017 de la fusió de les dues empreses líders del mercat de canonades de polièster reforçat amb fibra de vidre (PRFV), Hobas Europe, de part de Wietersdorfer Holding GmbH, i Amiantit Europe. Per això, encara que el centre d'R+D es trobi a Noruega, la seu central d'Amiblu és a Klagenfurt, Àustria.