En la Reforma de la Seguretat Social, l'anterior ministre José Luis Escrivá va intentar ampliar el nombre d'anys per establir la base reguladora que s'utilitza per determinar la pensió. Llavors, el ministre va parlar d'elevar dels actuals 25 anys (300 mesos) de cotització a 30 anys, una idea que no agrada als sindicats, ja que en termes generals implica una reducció de la nòmina que cobrarà el pensionista. Per què? Doncs perquè fa 30 anys, els salaris eren molt inferiors, pel que computar-los fa baixar la mitjana de la base reguladora. És un vell axioma entre els experts laborals: a més anys computats, menor serà la base reguladora i, per tant, la pensió.

No obstant això, aquest axioma no es pot aplicar de forma generalitzada. L'edatisme, que suposa un cert perjudici contra els més majors al mercat laboral, fa que molts treballadors perdin els seus llocs de treball amb 50 o 55 anys i que la seva volta al mercat laboral serà, amb seguretat, amb un salari inferior al que va perdre. En aquest cas, allargar els anys de cotització que es computaran per calcular la base reguladora és una bona notícia, ja que deixa de banda els últims anys de cotització -amb salaris més baixos- i suma més dels antics, amb una nòmina més gran.

Però Escrivá no va aconseguir exactament el que pretenia i va haver de buscar una fórmula intermèdia que no suposava augmentar, sense més ni més, els anys de cotització en el càlcul de la base reguladora. Així, l'1 de gener de 2026 entra en vigor un nou mètode de càlcul de la base reguladora que tindrà un impiament progressiu mitjançant un període transitori. S'estableixen dues fórmules per determinar la base reguladora:

  • Els últims 25 anys cotitzats, com es fa en l'actualitat.
  • El 2037, després d'un període transitori, s'ampliarà de 25 a 29, però amb la peculiaritat de deixar fora els dos canons amb cotitzacions més baixes.

Un canvi progressiu, perquè des de l'any vinent fins a 2037 (quan es completi el procés) s'anirà pujant el nombre de mesos considerats, a raó de 4 mesos més per cada any.

Per tant, per als que es jubilin el 2026, la base reguladora de la pensió serà:

Això significa que l'any que ve, ja no es computen 300 mesos (equivalents a 25 anys), sinó 304 mesos, deixant fora els dos mesos amb menors cotitzacions. I el 2027, s'utilitzaran 308 mesos, deixant-ne fora quatre; el 2028, es calcularan sobre els 312 últims mesos, excloent els sis de menor cotització i, així, successivament.

Decisió de la Seguretat Social

Tanmateix, la decisió no és voluntària, és a dir, la persona que es jubilarà no ha de posar-se a fer càlculs i decidir quina opció li agrada més. Els comptes les faran els ordinadors de la Seguretat Social que elegiran automàtica l'opció que sigui més avantatjosa per al treballador que faci el salt a la jubilació.