Malgrat que la consultora PriceWaterhouseCoopers (PwC) va anunciar el 2023 que renunciava a continuar auditant el gegant immobiliari xinès Evergrande per discrepàncies sobre la quantitat d'informació rebuda per avaluar els comptes de la companyia a l'exercici 2021, les autoritats xineses estan investigant les responsabilitats que podrien recaure sobre l'auditora com a supervisora dels comptes de la promotora, que va inflar la seva facturació en més de 78.000 milions de dòlars (72.000 milions d'euros), el 2019 i el 2020. Les autoritats del país asiàtic s'han posat en contacte amb alguns dels comptables de PwC que s'encarregaven de l'auditoria d'Evergrande en el marc de la seva investigació contra Xu Jiayin, el fundador del grup, convertit a una de les cares visibles de la crisi immobiliària xinesa, segons fonts anònimes citades per l'agència Bloomberg i recollides per Efe.

"Comprovar aquest tipus de declaracions inexactes és una de les tasques més bàsiques d'auditoria. El risc per a la reputació de PwC, no només a la Xina, sinó a una escala més àmplia, és molt real", va assegurar Richard Murphy, professor de pràctiques de comptabilitat a la Universitat de Sheffield (Regne Unit). A més, en el marc de l'incert procés de liquidació que es va obrir amb la decisió favorable als creditors per part de la Justícia hongkonguesa, hi hauria la possibilitat que els administradors judicials que proven de recuperar diners per pagar les quantitats degudes busquin compensacions per part de PwC, segons experts en aquest tipus de situacions.

Evergrande, amb un passiu d'uns 330.000 milions de dòlars, va entrar en impagament fa més de dos anys després de patir una crisi de liquiditat per les restriccions imposades per Pequín al finançament de promotores amb un alt nivell de palanquejament, després de la qual cosa va ser intervinguda per les autoritats xineses. El grup es va veure sumit l'any passat en noves turbulències després que el seu fundador i president, Xu Jiayin, fos posat sota una espècie d'arrest domiciliari per "sospites d'activitats il·legals".

Aquesta mateixa setmana, la Comissió Reguladora del Mercat de Valors de la Xina (CSRC) va assegurar que la principal subsidiària d'Evergrande, Hengda Real Estate, havia falsejat 564.000 milions de iuans (78.037 milions de dòlars, 72.196 milions d'euros) en ingressos i 91.900 milions de iuans (12.716 milions de dòlars, 11.764 milions d'euros) en beneficis. Aquesta última xifra, apunta Bloomberg, és 20 vegades més gran a l'escàndol de falsificació de beneficis de la nord-americana Enron el 2001, que es va saldar amb la pràctica desaparició de la companyia consultora que auditava els seus comptes, Arthur Andersen.