La Justícia hongkonguesa ha ordenat aquest dilluns la liquidació de l'endeutat gegant immobiliari xinès Evergrande en dictaminar a favor dels seus creditors després de més d'any i mig d'ajornaments mentre la companyia provava d'acordar un pla de reestructuració per al seu deute extraterritorial ('offshore'). El diari local South China Morning Post apunta que Evergrande, amb un passiu proper a uns 330.000 milions de dòlars (304.327 milions d'euros), encara pot recórrer contra la decisió judicial.

La mateixa jutgessa que ha dictat la sentència i que havia atorgat fins ara set ajornaments -l'últim d'ells, al desembre, contra tots els pronòstics- a Evergrande, Linda Chan, presidirà una sessió a les 14.30 hora local (06.30 GMT) per nomenar un administrador judicial provisional per a la companyia. "La vista ha durat un any i mig i la companyia encara no ha aconseguit presentar una proposta concreta de reestructuració. Crec que és hora que el tribunal digui que ja n'hi ha prou", ha indicat Chan.

Segons les normatives sobre liquidació de Hong Kong els liquidadors provisionals prendran ara el control de la direcció de la companyia i gestionaran els seus assumptes, la qual cosa inclou les negociacions amb creditors sobre la reestructuració del deute i el control dels actius i els seus llibres i registres comptables, recull EFE.

La Xina reconeixerà l'ordre?

En els minuts posteriors a conèixer-se la notícia, les accions d'Evergrande a la Borsa de Hong Kong s'han desplomat més d'un 20%, mentre que les de la seva filial dedicada a vehicles elèctrics, cotitzades en aquest mateix parquet, perdien més d'un 18%. Així, el gegant immobiliari xinès i les seves dues filials cotitzades a la Borsa de Hong Kong van detenir la negociació de les seves accions minuts després de conèixer-se que la Justícia hongkonguesa havia ordenat la liquidació del grup, ja que estava provocant una forta caiguda en el valor dels títols.

La premsa internacional havia advertit, que les últimes rondes de negociacions d'Evergrande amb els seus principals creditors havien finalitzat en ruptura i que, en conseqüència, aquests havien decidit donar suport a la petició de liquidació presentada a mitjans de 2022 per un inversor local per l'impagament d'uns 110 milions de dòlars en concepte de recompra d'accions.

L'any passat, Evergrande va assegurar, citant una anàlisi de Deloitte, que la taxa de recuperació per als inversors en cas d'una liquidació rondaria un 3,4%. A més, alguns analistes van plantejar el dubte de si una hipotètica liquidació ordenada per la Justícia hongkonguesa seria reconeguda a la Xina continental, on el grup té la majoria dels seus actius.

"El mercat farà atenció a què poden fer els administradors judicials (...), especialment a si seran reconeguts per qualsevol dels tres tribunals establerts a la República Popular de la Xina sota l'acord de 2021 sobre cooperació en casos transfronterers d'insolvència entre la Xina continental i Hong Kong", apunta Lance Jiang, soci d'Ashurst LLP, segons cita el South China Morning Post.

"Els administradors judicials tindran un poder d'execució molt limitat sobre els actius onshore (situats a la Xina continental) si no aconsegueixen aquest reconeixement", apunta l'expert.

La crisi s'agreuja

Evergrande va entrar en impagament fa més de dos anys després de patir una crisi de liquiditat per les restriccions imposades per Pequín al finançament de promotores amb un alt nivell d'alçament, després de la qual cosa va ser intervinguda per les autoritats xineses. Des d'aleshores, la promotora immobiliària més gran de la Xina ha estat provant de desfer-se d'actius aconseguint la quantitat més gran de diners possibles mentre negociava un pla per reestructurar el seu deute.

Evergrande, que acumula gairebé 20.000 milions de dòlars (18.444 milions d'euros) de deute extraterritorial ('offshore') impagat, ha suspès en diverses ocasions les votacions sobre les seves propostes de reestructuració: l'última va ser el setembre, quan va reconèixer que les seves vendes estaven evolucionant pitjor de l'esperat i va anunciar que no podia continuar emetent nou deute a través de la seva principal subsidiària a la Xina.

A més, el grup s'ha vist sumit en una nova crisi després que el seu fundador i president, Xu Jiayin, fos posat sota una espècie d'arrest domiciliari per "sospites d'activitats il·legals".

S'estima que Evergrande ha encarat d'acabar de construir i lliurar habitatges venuts sobre pla per valor d'uns 604.000 milions de iuans (77.557 milions d'euros), sent aquest un dels factors no financers que més preocupa el Govern xinès a causa de les seves possibles implicacions per a l'estabilitat social, ja que els béns immobles són un dels principals vehicles d'inversió de les famílies del país.

En total, Evergrande compta encara amb més de 1.200 promocions en diferents estats de progrés. Un dels grans causants del recent alentiment de l'economia xinesa és precisament la crisi del sector immobiliari, el pes del qual sobre el PIB nacional -sumant factors indirectes- s'estimava entorn d'un 30%, segons alguns analistes.

El CEO d'Evergrande assegura que "cooperarà" amb la justícia

El conseller delegat d'Evergrande, Shawn Siu, ha assegurat aquest dilluns que la companyia "cooperarà" amb els administradors judicials "en els procediments pertinents d'acord amb la llei" després que la Justícia hongkonguesa ordenés la liquidació del grup.

Siu, citat pel diari econòmic xinès 21st Century Business Herald, va mostrar la seva "màxima pena" davant de la decisió, però va avançar que Evergrande "es comunicarà de forma activa amb els administradors judicials" i "promourà tasques clau com garantir el lliurament d'habitatges (venudes sobre pla).

Evergrande, que encara pot recórrer contra la decisió judicial, afrontarà les dificultats i els problemes de cara, prendrà totes les mesures legals i promourà l'operativa normal dels negocis del grup, mentre protegirà els drets i interessos legítims dels creditors locals i estrangers, va afegir el directiu.

Mentrestant, el regulador xinès del mercat de valors, la CSRC, ha anunciat que suspendrà a partir d'aquest dilluns els préstecs d'accions restringides per "reforçar la supervisió de les vendes en curt" i provar així d'estabilitzar els mercats borsaris del país davant de les turbulències dels últims dies.

Les accions restringides són títols subjectes a condicions de venda o transferència, habitualment relacionades amb el temps o el compliment d'objectius per part del seu titular, i generalment són lliurats per les empreses als seus empleats per com parteix de la seva compensació. El regulador també va anunciar que limitarà l'eficiència de certs préstecs de valors al mercat de refinançament de valors a partir del 18 de març.