El preu del porc d’engreix torna a baixar a Mercolleida, la llotja de referència que marca la cotització del porcí: si dilluns passat va baixar 10 cèntims d’euro per quilo, aquest dijous ha tornat a baixar 10 cèntims més, fins a situar-se en 1,10 euros. Aquest preu està clarament per sota del cost de producció.
En roda de premsa, el director general de Mercolleida, Miquel Ángel Bergés, ha advertit que és “qüestió de dies” que s’esgoti la capacitat dels congeladors dels escorxadors per emmagatzemar carn de porc. Precisament, la decisió d’abaixar els preus és per facilitar la sortida dels estocs.
Davant aquesta situació, Bergés ha dit que és “bàsic” que s’eliminin els porcs senglars dins del radi de 20 quilòmetres del brot de pesta porcina africana amb la “màxima celeritat” i també sacrificar els 30.000 porcs d’engreix de les granges de la zona de confinament.
Ha afegit que la petició de sacrificar “tots” els senglars de la zona de Collserola i de “buidar totes les granges d’engreix” és “una proposta de tot el sector ramader industrial i porcí”. “Tothom és conscient de la gravetat de la situació”, ha subratllat.
Bergés ha reconegut que hi ha hagut “discussió” a les reunions sobre els preus, però s’ha acabat decidint per abaixar 10 cèntims (el quilo de porc d’engreix normal) perquè, si bé alguns països com la Xina o Corea “han obert” els seus mercats fora de la zona restringida, “la situació segueix sent greu”.
En aquest sentit, ha indicat que “fins que no es pugui agafar fluïdesa amb l’exportació a tercers països passaran encara uns dies”. “El primordial continua sent sacrificar els porcs i permetre que els escorxadors tinguin marge per treure carn i sacrificar a bon ritme”.
Amb les baixades de preu s’intenta donar oxigen als escorxadors perquè puguin traure el màxim possible de carn emmagatzemada al mercat aprofitant les fetes de Nadal, quan es dispara el consum al nord d’Europa. Les limitacions a l’exportació provoquen l’acumulació d’animals en les granges i, en conseqüència, més baixades en els preus.
Diversos països han suspès les importacions de carn de porc procedent de l’Estat espanyol i, altres, com la Xina, només han deixat fora els productors de la província de Barcelona, però això no evita l’impacte en els preus.
Els grangers estan preocupats: no només per quant s’abaixarà el preu sinó, també, per quant durarà aquesta situació de preus per sota dels costos de producció. Han caigut a mínims històrics, són els més baixos d’Europa. Catalunya exporta carn de porcí per un valor de 3.000 milions d’euros anuals i aquest sector dona feina a 20.000 persones de manera directa i indirecta.
Els grangers també reclamen la màxima celeritat a l’administració pública perquè s’eliminin tots els senglars en l’àrea de 20 kilòmetres al voltant de Cerdanyola del Vallès on la setmana passada es va detectar el brot de pesta porcina africana. No només demanen acabar amb els senglars, que són el vector de transmissió del virus, sinó també el sacrifici de tots els porcs de les granges situades en la zona de confinament.
