La intenció de dur a terme una venda del parc d'atraccions Port Aventura és una idea que ronda pel cap dels actuals fons d'inversió propietaris des de fa cinc anys, fins i tot abans de la pandèmia. Investindustrial, propietat de la família Bonomi, i KKR, pretenen arribar als 1.000 milions d'euros per la transacció. 

Però han esperat el moment ideal per fer-ho. L'operació està prevista que es tanqui l'any 2024, després d'una forta època on ambdós socis han apostat per la inversió en tots els sentits: renovació del parc, ampliació de noves àrees, aposta per la digitalització i, fins i tot, inversió en captar nous clients focalitzats especialment a l'estranger.

Capital americà

Des de principis d'aquest 2023, un dels possibles compradors preferents en la cursa per fer-se amb el parc el trobem als Estats Units: Universal Parks & Resorts, que no tanca les portes a recuperar-lo. Cal recordar que Universal va ampliar la zona en un complex, aleshores anomenat Universal Mediterranea, amb hotels i un parc aquàtic, entre finals dels 90 i principis dels 2000. L'any 2004, NBCUniversal va vendre les seves accions. Ara, no descarta tornar. Universal Parks & Resorts va presentar el gener una nova marca a l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea, EUIPO. La segona llengua registrada de la marca és el castellà. I això alimenta el rumor que Universal podria voler recomprar Port Aventura.

Capital xinès

L'altre possible comprador el trobem a la Xina. Segons ha pogut saber ON ECONOMIA per fonts internes dins l'empresa, la rumorologia d'un possible inversor asiàtic fa temps que plana en l'ambient. La motivació podria venir donada perquè no es descarta que aquest futurible nou propietari pugui competir i pagar més per la compra. De totes maneres, les portes estan obertes i no hi ha cap nom concret damunt la taula, tan sols que estaria lligat al govern xinès de Xi Jinping com qualsevol altra operació que es fa amb una empresa d'aquest país. Així doncs, un fons àrab també podria ser una opció a explorar tot i que no consta entre el personal intern de l'empresa.

La història d'aquest parc ha passat per diferents mans. Port Aventura va ser desenvolupat per Anheuser-Busch i Grand Tibidabo, tot i que Grand Tibidabo va fer marxa enrere durant la construcció del parc. Altres inversors, inclòs The Tussauds Group, van intervenir i es va obrir el 1995 com a Port Aventura. Tussauds Group va tenir una participació majoritària del parc fins al 1998, quan va vendre la majoria de les seves accions a Universal. Aleshores, el parc va passar a anomenar-se Universal's Port Aventura i tècnicament va ser el primer parc europeu de l'empresa. Universal va ampliar la zona en un complex, aleshores anomenat Universal Mediterranea, amb hotels i un parc aquàtic. L'any 2004, NBCUniversal va vendre les seves accions, i el parc va passar a ser gestionat per CaixaBank fins al 2012. Posteriorment, va passar a mans de la família Bonomi, que ja formava part de l'accionariat des del 2009, però va acabar tenint el 100% de les accions a través de la marca Investindustrial. Després, és quan va entrar l'altre fons, KKR, amb el 49,9% de les accions.

Port Aventura compta actualment amb sis terres temàtiques. Cinc estan inspirats en llocs reals: Mediterrània, Far West, Mèxic, Xina i Polinèsia. El sisè és SésamoAventura, amb personatges de Barri Sèsam. El parc aquàtic és Port Aventura Caribe Aquatic Park. El 2017, Ferrari Land es va inaugurar com el segon parc temàtic de PortAventura World. Ara també hi ha sis hotels, amb temes mediterranis, del Carib, de Mèxic, occidental i Ferrari.