L'opa del BBVA al Sabadell ha estat polèmica des del principi i ara que es troba en la seva recta final, aquesta polèmica és encara més gran. Des de l'inici ha generat molt enrenou pel seu caràcter hostil, mai una operació no amistosa no ha tingut èxit i així s'ha vist amb la del Banco Bilbao sobre Banesto o la de Gas Natural (ara Naturgy) sobre Ibedrola.
L'opa, a més, es va llançar a tres dies de les eleccions catalanes, el que va fer que entrés en campanya i passés a l'esfera política, d'on no ha sortit en els últims dotze mesos. Tant és així, que després de rebre 27 autoritzacions (l'última la de la CNMC) el govern espanyol va decidir llançar una consulta pública, una cosa inusual, que mai no s'havia fet, ja que es tracta d'una mesura que s'utilitza abans d'aprovar lleis i normatives.
El BBVA va rebre el vistiplau de la CNMC el passat 30 d'abril, passant el testimoni al govern espanyol, que havia de decidir en un termini de 15 dies si l'aprovava (encara que podia afegir condicions) o si l'elevava al Consell de Ministres. I enmig d'aquesta dicotomia, el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciava dilluns 5 de maig durant el seu discurs inaugural de la Reunió del Cercle d'Economia que obriria una consulta pública prèvia per saber l'opinió de ciutadans, empreses i associacions sobre l'opa hostil del BBVA al Sabadell.
La consulta pública acaba aquest divendres
En efecte, un dia després, el 6 de maig, la consulta es publicava al web del Ministeri d'Economia, des d'on es va obrir un termini de set dies hàbils per obtenir l'opinió de ciutadans, organitzacions i associacions, sobre l'operació, que acaba aquest divendres 16 de maig.
La consulta consisteix en un formulari amb preguntes relacionades amb els criteris d'interès general que identifica la Llei 15/2007 de Defensa de la Competència a l'article 10.4 i s'acompanya d'una bústia per aportar informació addicional. Amb ella, el govern espanyol pretén obtenir informació que faciliti una valoració completa abans de decidir si l'operació de concentració bancària s'eleva o no al Consell de Ministres, un procés que duraria 30 dies més.
Aquesta consulta ha estat polèmica des del seu anunci, ja que hi ha veus crítiques que opinen que el govern central no s'ha d'entremetre en les operacions d'empreses privades, més encara després que la CNMC (que estudia l'impacte en competència) hagi donat per bons els compromisos presentats pel BBVA per poder dur a terme l'operació.
La consulta no és vinculant
Al contrari, desenes de patronals i associacions han aprofitat per postular-se i presentar la seva opinió en contra de l'opa en aquesta consulta pública, ja que no havien tingut oportunitat abans. I fins i tot l'empresariat català va enviar una carta a Pedro Sánchez perquè frenés l'opa del BBVA al Sabadell i han promogut una participació massiva en la consulta.
La consulta, tanmateix, no és vinculant. I, per tant, el Ministeri d'Economia la utilitzarà només per prendre el pols a l'opinió pública i després decidir si l'eleva al Consell de Ministres, on es debatria si es rebutja l'opa hostil contra el Sabadell o si s'aprova i, en aquest cas, quins requisits exigirà al banc opant. Podria limitar-se a recollir les propostes plantejades per la CNMC o establir-ne altres de diferents.
En el cas que els remeïs del govern fossin molt més exigents que els pactats amb la CNMC, el BBVA ja ha advertit que podria acabar retirant l'opa. Encara que el seu desig és que prosperi i els accionistes del Sabadell puguin decidir aviat si accepten l'oferta de canvi proposada, tal com ha deixat clar aquesta setmana dues vegades. En un article d'opinió i en una carta enviada als seus treballadors.