Unicaja celebra aquest dimarts, 14 de novembre, una Junta General Extraordinària d'Accionistes per aprovar el nomenament d'Isidro Rubiales com a conseller delegat en substitució de Manuel Menéndez i el de quatre consellers independents: Rocío Fernández Funcia, Antonio Carrascosa Morales, Inés Guzmán Arrue i Nuria Aliño Pérez. En aquesta junta, que se celebra a Màlaga (on és la seu del banc) també se sotmetrà a aprovació la nova política de remuneracions dels consellers per als exercicis 2024, 2025 i 2026, que inclou una pujada de l'import màxim que percebran, de gairebé l'11%.

Es tracta d'un assumpte complicat que ha encès a la plantilla, i molt concretament als sindicats, que fan mesos que reclama augments salarials a la direcció del banc andalús. Principalment, perquè Unicaja és el banc amb els salaris més baixos a Espanya i, encara que ha realitzat un increment del 4,2% que es va pactar a escala sectorial (a través de la CECA) després de disparar-se la inflació, no ha dut a terme cap millora a part com la que hi ha hagut a Bankinter o Santander, sigui amb pagues extres o reducció de préstecs per als empleats.

Així, la representació laboral, que també fa mesos que demana a Unicaja una homologació salarial per als treballadors que procedeixen de Liberbank i de moltes altres entitats anteriors, a més de recuperar el teletreball, ha decidit convocar dos dies de protestes. Una aquesta mateixa tarda, el dia previ a la Junta. I un altre dimarts al matí.

Des de Suma-T, el sindicat majoritari d'Unicaja amb més del 25% de la representació, recorden que les concentracions que han convocat sota el lema "Per la dignitat dels empleats d'Unicaja", es produeix "davant del nul avanç" en les negociacions amb la patronal a les diferents taules de relacions laborals que han anat tenint. "Davant de l'embafament de la plantilla i la inacció de l'empresa, Suma-T ha pres la iniciativa de concentrar a la plantilla, tal com ja vam fer durant la negociació de l'ERO del 2021, perquè l'empresa no es faci el desentès al qual és el clamor d'uns empleats que porten patint les pitjors condicions salarials del sector des d'abans de la desaparició de les antigues Caixes d'Estalvis".

El sindicat creu que "ha arribat el moment" que el consell d'administració d'Unicaja, les remuneracions del qual pujaran durant el pròxim trienni, "conegui de primera mà que amb els empleats d'Unicaja no es juga". I és que, després de diverses reunions mantingudes entre el banc i els sindicats, on aquests han demanat millores salarials, Unicaja els ha tancat la porta en indicar-los que aquest tipus de millores es negocien mitjançant conveni, ja que ja s'ha obert la taula de negociació del conveni col·lectiu de les excaixes d'estalvi, que és pel que ells es regeixen.

Però la plantilla no vol negociar únicament una nova pujada per conveni, esperava que Unicaja prengués la davantera i acordés amb els sindicats algun tipus de millora després de diverses "integracions, pandèmies, fusions, ERO i ERTO". Tanmateix, "el just preu que hem rebut ha estat remetre les nostres reclamacions a la negociació del conveni col·lectiu en el qual se segueixen les directrius que La Caixa posa a la taula", asseguren. I és que en CECA, la patronal on hi ha Unicaja, hi ha un banc amb gairebé el 70% del pes en aquestes negociacions i és CaixaBank, de manera que la seva decisió té més calat.

"Ha arribat l'hora d'actuar exigint millors retribucions i complements per responsabilitat. Millora en les carreres professionals i llocs tècnics. Compliment de les mesures preventives en riscos psicosocials. Teletreball, etc. Ha arribat l'hora que, els qui generem els beneficis, siguem sentits i actuem", comenten des de CESICA.

UGT, CCOO i CSIF, per la seva part, han enviat un comunicat conjunt confirmant que també acudiran a aquestes concentracions en suport a la resta de sindicats, a les demandes de la plantilla d'Unicaja i a les demandes del conveni col·lectiu del sector de les excaixes d'estalvi que han començat a negociar-se recentment. "Demandem avançar a la taula de negociació i consensuar solucions per a la millora de les nostres condicions laborals".