Manuel Menéndez ja té substitut. Unicaja ha nomenat a Isidro Rubiales nou conseller delegat. L'entitat andalusa ha preferit optar per algú de la casa abans que fitxar al mercat, continuant així el mateix model de Santander, que recentment va anomenar CEO a Héctor Grisi, que ja era responsable del grup a Amèrica del Nord. El nom de Rubiales, mà dreta del president, ja portava sonant algun temps com a possible conseller delegat i oficialment s'ha confirmat aquest dilluns en una nota que el banc ha enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Rubiales, que fa més de 10 anys que és a Unicaja, estava al capdavant de la divisió de Control de l'entitat.

El nomenament del nou CEO serà efectiu quan el banc obtingui les autoritzacions reguladores corresponents, explica Unicaja. De manera que Manuel Menéndez romandrà en aquest òrgan fins a la incorporació d'Isidro Rubiales. Així mateix, la designació, quan sigui efectiva, permetrà lexecució del nou model de governança de lentitat, afegeix.

Unicaja va informar el passat mes de juny del cessament de Manuel Menéndez, que dirigia el banc des de fa dos anys, quan es va tancar la fusió amb Liberbank el juliol de 2021. Des d'aleshores, l'entitat ha patit una important crisi de governança que ha provocat la dimissió d'11 consellers i amb el nomenament de Rubiales, el banc intenta donar per tancat aquest capítol.

Dels 15 membres que van conformar el consell d'administració del banc andalús quan es va fusionar amb Liberbank, tan sols en queden quatre. En total ha perdut el 73% d'ells. Un dels que roman és el president, Manuel Azuaga. S'esperen canvis en les seves funcions executives aquest any (segons el que s'ha acordat amb el Banc Central Europeu) o fins i tot que deixi la presidència del banc, però Unicaja en donarà detalls quan Rubiales ja estigui al capdavant.

Sigui com sigui, Azuaga pot ser president fins a 2025 quan venç el seu mandat. Els altres tres supervivents han estat María Luisa Arjonilla (consellera independent), Felipe Fernández Fernández (conseller dominical) i David Vaamonde (també dominical).

Rubiales, mà dreta d'Azuaga

"El Consell d'Administració ha considerat i valorat el perfil professional d'Isidro Rubiales, així com la seva dilatada experiència en àrees fonamentals de la gestió de l'entitat i la seva capacitat per respondre als reptes a què s'enfronta, després del període transitori posterior a la fusió per absorció de Liberbank. Entre ells, hi ha el de donar impuls i continuïtat al seu Pla Estratègic", indica Unicaja.

Al comunicat, el banc destaca també que Isidro Rubiales compta amb una àmplia experiència en llocs directius a Unicaja, en àmbits clau, com l'estratègia i la relació amb els supervisors, “que li aporta una àmplia visió estratègica en la gestió del negoci i un coneixement profund de l'estructura organitzativa, del funcionament i de l'evolució de l'entitat, fonamentals per afrontar els nous escenaris i els reptes del sector financer”.

Nascut el 1964 a Corts de la Frontera (Màlaga), el nou conseller delegat és Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Màlaga, a l'especialitat d'Hisenda Pública. Compta amb una àmplia experiència, de més de 30 anys, vinculada al sector financer, havent desenvolupat bona part de la seva trajectòria professional a Unicaja Banco, en llocs d'alta direcció en àrees rellevants, entre ells, Director de Comptabilitat, Director de la Divisió de Control, Director General de Control, Estratègia i Relació amb Supervisors. A la seva última etapa, era director general adjunt al president de Control i de Relació amb Supervisors.

Rubiales, a més, ha tingut un paper rellevant en els diferents processos d'integració duts a terme per Unicaja Banco aquests anys, com Banco Ceiss i Liberbank.