La reducció de la petjada hídrica serà un dels nous criteris que prioritzarà la Generalitat a l'hora de valorar la concessió dels ajuts públics que obri llarg d'aquest 2024, segons s'ha palesat aquest dimecres amb la seva incorporació en la renovació de la línia d'ajuts a projectes d'inversions industrials productives. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, així ho ha concretat durant la presentació de la convocatòria per al 2024, que està dotada amb 23 milions d'euros, una xifra que suposa més del doble de la partida destina al mateix concepte el 2023. Però en la present edició l'acreditació d'una reducció d'almenys el 15% del consum d'aigua del 100% del procés productiu de les empreses que concorrin o que les mateixes millorin les ràtios de mitjana de consum del seu sector industrial pesarà tant com altres factors com l'impacte de la inversió en el territori o la descarbonització del procés productiu.

La línia d'enguany, que s'ha dotat amb 10 milions més que la primera que es va llençar el novembre del 2023 -"que ja està pràcticament executada", ha dit Torrent-, premia aquells projectes d'inversió per a noves plantes de producció o per a la millora dels processos productius de les ja existents, i que tinguin un grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització d'empreses industrials, amb especial èmfasi a les pimes i microempreses, tot i que està obert a qualsevol indústria. Per acollir-se a la convocatòria, els projectes han de comportar un volum mínim d'inversió de 100.000 d'euros per a les pimes, i a partir d'un milió d'euros, per a la gran empresa, però amb condicions sine qua non: el manteniment dels llocs de treball existents i crear-ne de nous amb el compromís de tres anys de permanència, disposar del 50% del finançament del projecte, i conservar el centre productiu allà on es dugui a terme el projecte.

La quantitat dels ajuts és de fins a un 20% de la inversió amb un màxim de mig milió d'euros, que es cobren tan bon punt s'ha obtingut la concessió, segons ha explicat Torrent en destacar que volen ser una contribució directa a la reindustrialització del teixit productiu establert a Catalunya. El departament d'Empresa i Treball concreta que les despeses subvencionables són per a la maquinària dels processos productius o components que formin part directament d'una línia de producció, enginyeria del procés productiu i software associat directament a les inversions.

133 milions i 1.236 llocs de treball

El conseller Torrent ha fet balanç de l'execució de la línia d'ajuts oberta el novembre de 2023, amb la qual 205 empreses -un 66% pimes- han executat inversions per un volum global de 133 milions d'euros, "el que ha servit per al manteniment de 19.295 llocs de treball i la creació de 1.236 ocupacions més". Segons les dades disponibles, la mitjana d'execució dels projectes, mig any després de la concessió dels ajuts, és del 58,18% i del 86,78% en el cas de la generació d'ocupació.

Els projectes beneficiats corresponen a empreses com Francisco Pagès Valentí, GP Pharm, Trety, Casa Mas, Maderas Cunill, Gràfiques Salaet, Bluesun Consumer Brands, Industrias Preciber o Copiral; però també de grans companyies com Frit Ravich, Ficosa, Laboratoris Regi Jofre, Casademont, Miquel y Costas o Marelli, entre altres.