Natàlia Mas va presentar aquest dimecres uns pressupostos per al 2024 optimistes i expansius, amb més despesa que mai, també endeutament rècord i un gran increment de la despesa en interessos d’aquest deute. Però les campanes de crisi, o desacceleració, no han afectat els comptes que han pactat ERC i el PSC i als que esperen que s’hi sumin els comuns. Amb un creixement del PIB previst de l’1,8%, creació d’ocupació i un dèficit del 0,1%, es pot incrementar la despesa i també les inversions tot i algunes rebaixes d'impostos, com de l'IRPF.

Els pressupostos de la Generalitat presenten un nou rècord d’inversions, amb 3.064 milions, xifra que suposa un 9,7% més que l’any passat, un 50% més que el 2021 i més del doble que fa deu anys. El Govern no desglossa, això no obstant, quina part se sufraga amb fons europeus. També vol potenciar l’R+D+i, a la que es destinaran 1.001 milions, gairebé el doble que el 2021, i el suport a les empreses, amb més diners per crèdits i avals de l’ICF i la creació del fons Arrels per garantir l’arrelament d’empreses estratègiques, de 100 milions, dels que el Govern en posarà 25.

Per capítols, dels 3.064 milions d’inversions, el primer seran les infraestructures ferroviàries amb 391 milions, liderades per la construcció de la línia 9 del metro de Barcelona. Després hi anirà la salut (368 milions), les infraestructures viàries (278 milions), el cicle de l’aigua —principalment mesures per pal·liar els efectes de la sequera— (228 milions) i l’educació (178 milions).

La inversió més important contra la sequera serà la rehabilitació de l’Estació de Tractament d’aigua potable del Ter

Per projectes concrets, la inversió més gran (194 milions) es destinarà a l'L9 del metro de Barcelona, seguida de la primera fase de la rehabilitació de l’Estació de Tractament d’aigua potable del Ter, amb 125,9 milions. També es destinaran 62,8 milions a la compra d’habitatges per a usos socials per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, 45 milions a obres de rehabilitació a la xarxa viària, 38,5 milions a la construcció de centrals d’energies renovables i més de 30 milions a l’ampliació dels hospitals del Mar i Joan XXIII.

El pressupost per recerca, desenvolupament i innovació (R+D+i) puja fins als 1.001 milions d’euros, part dels quals surten de les inversions i part es considera despesa. R+D biomèdica i en ciències de la salut s’endú 418 milions d’aquest pastís, mentre que a la ciència i tecnologia agroalimentària s’hi dedicaran 65 milions. La resta es repartirà en altres projectes d’R+D i innovació.

Com a projectes concrets, destaquen l’arc científic de recerca i les infraestructures de coneixement, a la consolidació del qual es destinaran 195 milions. El programa ICREA per a l’atracció de talent rebrà 42 milions d’aquesta partida mentre que el desplegament de la Llei de la Ciència, que inclou el Pla universitari en recerca d’excel·lència, es dotarà amb 30 milions.

Més diners per les empreses i un nou fons

El suport a l’empresa també té un capítol destacat als pressupostos i, de fet, la conselleria d’Empresa i Treball tindrà un increment de la despesa superior a la mitjana, del 9,2%, fins als 1.472 milions. El 2023 va ser un any rècord per a l’Institut Català de Finances, només per darrere d’un 2020 atípic, i enguany la dotació per aquesta institució seguirà pujant, fins als 640 milions per préstecs i avals, a més de 41 milions per capital risc. Però el més destacable en l’àmbit de l’empresa és la creació del Fons Arrels, amb el que pretén invertir en empreses estratègiques perquè puguin seguir creixent a Catalunya.

A més a més, el Govern dotarà el Pacte Nacional per a la Indústria amb 697 milions, que es repartiran part en R+D, part per fomentar les exportacions, per millorar la formació, especialment l’FP, i també per simplificar tràmits administratius. L’ocupació, que també inclou FP, rebrà 895 milions, que es destinaran també a formació contínua i ocupacional i, sobretot, a promoure l’ocupació de persones amb dificultats d’inserció laboral. La Generalitat ja va anunciar fa uns mesos la reforma del Servei d’Ocupació de Catalunya.

El Govern pararà atenció a alguns sectors econòmics, en especial a l’agroalimentari. En mig de la crisi pagesa i les protestes del sector, hi destinarà 572 milions, dels que 87 aniran directament a ajuts per garantir una cadena alimentària de proximitat i transformar el model agrícola. A més, invertirà 11 milions en la promoció i difusió dels productes agroalimentaris catalans.