Paellador continua triomfant entre els turistes estrangers. L’any passat va facturar 13,75 milions d’euros, un 12,5% més que en l’exercici anterior, si bé els beneficis es van quedar en 285.000 euros, un 19% més. La major part d’aquests guanys es va destinar a eixugar els deutes acumulats durant la pandèmia, quan va tancar la restauració i va desaparèixer el turisme.
Al darrere d’aquest negoci hi ha Meritem, una empresa d’Igualada (Anoia) que, a banda d’elaborar les conegudes paelles d’arròs i fideuades congelades amb la marca Paellador, també subministra precuinats de plats tradicionals (amb la marca Platos Caseros), coques de recapte (Cruji Coques), pizzes (Pizzador), pasta (Pastaghetti) o tapes (Tapasdor).
En l’informe de gestió que acompanya els comptes de 2024 s’indica que, tant per aquest 2025 com pels anys següents, preveuen una activitat “ascendent” en un escenari de “normalitat en els fluxos turístics i l’economia”.
Depenen tant del turisme i la restauració que, l’any 2020, per culpa de les restriccions imposades durant la pandèmia de Covid-19 en aquests sectors, la seva facturació va caure per sota dels 4 milions d’euros i les pèrdues es van elevar a 1,4 milions.
Dels 13,75 milions d’euros en vendes de l’any passat, 12,3 milions (prop del 90%) van ser en el mercat espanyol i la resta a la Unió Europea (1,2 milions) i altres països (només 0,22 milions), segons s’indica en la memòria de l’exercici. A la seva pàgina web afegeixen que tenen més de 4.000 clients a l’Estat espanyol i que proveeixen a més de 350 restaurants d’altres països europeus.
El fundador i principal accionista d’aquest grup és Francesc Seuba Trullàs. La seva família era propietària de Rosdor, un elaborador de patates fregides que el 1987 van vendre a la multinacional britànica United Biscuits. Cinc anys després, poc abans de les Olimpíades de Barcelona, va posar en marxa la producció d’arrossos semipreparats amb la marca Paellador i, en els anys següents, va anar afegint altres productes. El director general del grup és Xavier Herreros.
Els arrossos, paelles i fideuades de la marca Paellador es distribueixen als restaurants en sobres congelats. Només cal abocar el contingut a la paellera individual, afegir-hi aigua bullent i col·locar-ho al forn. L’empresa subministra tant aquestes paelleres com uns forns especials, amb capacitat per cuinar diverses racions al mateix temps, que ja tenen programada la temperatura i temps necessari de cocció (uns 12 minuts). Així, el restaurant pot servir tantes paelles com demanin els seus clients, en qualsevol moment i sense perdre temps. En el seu catàleg ofereixen tot tipus d’arrossos: amb marisc, pollastre, negre... o una palla de vieiras.
L’empresa indica en els informes de gestió que, el 2021, va iniciar un projecte d’I+D per desenvolupar una “gamma completa d’arrossos i paelles per a microones” que anomena “paella refrigerada”. A aquest projecte hi van destinar 553.000 euros.
