L'empresa d'intel·ligència artificial (IA) OpenAI ha presentat aquest dilluns el ChatGPT-4o, la nova versió gratuïta, més ràpida i amb capacitats millorades del seu popular xatbot, que és en el centre de la cursa tecnològica actual. La cap tecnològica Mira Murati, en una sessió oberta i retransmesa per internet, ha dit que aquesta versió de l'eina "millora les capacitats en text, visió i àudio", i que suposa un "gran pas endavant" en la facilitat d'ús.

El màxim executiu d'OpenAI, Sam Altman, va destacar a la xarxa social X que GPT-GPT-4o, el model en què es basa, és el millor fins a la data, "multimodal", i que estarà disponible per a tots els usuaris, inclosos els del pla gratuït. "Fins ara, els models de classe GPT-4 només estaven disponibles per a gent que paga una subscripció mensual. Això és important per a la nostra missió, volem posar grans eines d'AI a les mans de tots", va agregar.

La presentació en viu va incloure diverses demostracions de les capacitats del xatbot, que feia servir una veu femenina i recordava en certa manera la pel·lícula Her, de Spike Jonze, sobre un humà que s'enamora d'una IA. "Volem eliminar el misticisme de la tecnologia i oferir-los-la perquè puguin provar-la vostès mateixos. En les properes setmanes, implementarem aquestes capacitats per a tots", va dir Murati, que va avançar que aviat hi haurà també novetats sobre "la següent frontera" en la IA.

La nova versió de ChatGPT va ser capaç de "percebre l'emoció" d'un usuari nerviós, li va recomanar fer respiracions, va fer broma que semblava "un aspirador", i va mostrar un rang d'estils i tons en la seva veu llegint un conte per a nens. Entre altres coses, el xatbot ara pot ser interromput i respondre immediatament sense tardar segons, resoldre problemes matemàtics a través de vídeo, o fer interpretació i traducció simultània d'idiomes de viva veu.

Murati també va assenyalar que el nou model GPT-4o ofereix una nova interfície d'usuari (IU) i una nova aplicació d'escriptori de ChatGPT perquè tothom "puguin fer-lo servir allà on sigui" i que "s'integri fàcilment a la rutina de treball". Així mateix, estarà disponible per a desenvolupadors a través de la interfície de programació d'aplicacions (API) d'OpenAI amb l'objectiu que aquests puguin construir apps utilitzant-lo, segons va dir.

En l'esdeveniment d'OpenAI, programat un dia abans de la conferència de desenvolupadors de Google, hi va col·laborar la tecnològica NVIDIA, una altra líder en IA, ja que Murati va agrair a aquesta empresa i al seu executiu, Jensen Huang, haver brindat "els processadors més avançats". S'espera que aquest dimarts Google, rival d'OpenAI, faci anuncis sobre la seva eina d'IA que competeix amb ChatGPT, anomenada Gemini.