La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) observa amb preocupació la "creixent comercialització" de títols de renda fixa, fons, bons i Lletres del Tresor, que des de 2022, quan van començar a pujar els tipus d'interès, està disparada. El president, Rodrigo Buenaventura, posa el focus en les Lletres de l'Estat, que és el producte que més interès ha despertat entre els espanyols, tal com s'ha pogut veure a les llargues coles per comprar-les a la seu del Banc d'Espanya.

Bonaventura creu que és important que el client, el que adquireix aquest producte, rebi una informació precisa "del risc" que tenen, principalment en un entorn marcat pel "tensionamiento de la corba de tipus", és a dir, en un escenari on es descompta que seguiran a l'alça. "El preu dels instruments de renda fixa no és fix i menys en productes de durades llargues i en moments d'expectatives de canvis en la corba", explicava en una encontre financera aquest dimecres.

Per això, la CNMV ha cregut convenient "alertar públicament d'aquesta qüestió". El regulador insisteix que és "important" que les entitats traslladin un missatge als inversors minoristes en aquest sentit, perquè "analitzin i valorin" abans d'invertir, quins riscos tenen si continuen pujant els tipus, com ja descompta el mercat, que veu el preu dels diners en un 4%.

"Els inversors han de ser conscients de la rendibilitat real, descomptada la inflació, ja que probablement sigui negativa". També veu oportú que el client s'informi sobre la possibilitat de retirar la inversió abans de temps i les conseqüències d'aquesta retirada i que compari l'alternativa en termes de rendibilitat, del cost de mantenir valors o comprar fons que inverteixen en aquests valors.

La CNMV llança un missatge al Govern espanyol

D'altra banda, el president de la CNMV ha aprofitat aquest dimecres 8 de març, dia de la dona, per recordar al Govern espanyol que el regulador porta anys impulsant el paper de les dones en les finances i les empreses cotitzades, mentre que l'Executiu ha esperat el 2023 per fer-ho.

Bonaventura destacava que el passat 23 de novembre es va aprovar una directiva europea en la qual s'estableix que els Estats Membres han de fixar per Llei abans de l'any 2026 objectius de diversitat i dona dues opcions. Una és que hi hagi un mínim del 33% de representació femenina als òrgans d'administració de les empreses i una altra, que hi hagi un 40% de dones entre administradors no executius.

Aquest dimarts, el Govern de Pedro Sánchez va millorar aquestes ràtios mínimes, una cosa que el regulador valora, però apunta,"hay que recordar que fins ara l'impuls a la participació de les dones en els consells d'administració ha descansat exclusivament en les recomanacions de la CNMV" a través dels Codis del Bon Govern de les societats cotitzades, des de 2015.

El president de la CNMV creu que "no hem d'adormir-nos en els llorers" en aquesta matèria, però veu just recordar el camí que s'ha recorregut en una dècada. Doncs l'any 2012 amb prou feines hi havia 12 dones en els consells de les cotitzades i el 2022, ja ronzan el 38% en l'IBEX i un 33% en el conjunt de les cotitzades espanyoles.

"No som en el 40%, però gairebé i a més, suposa una millora del 21% en una dècada sense cap instrument més que les normes de Bon Govern de la CNMV". Amb aquest comportament, entén que l'exigència de la directiva europea per a l'any 2026 serà assequible.