Dimarts passat el Tresor Públic espanyol va subhastar lletres a 9 mesos amb una rendibilitat del 2,973%, superior a l'oferta per les lletres a 1 any subhastades el passat 7 de febrer, que rendien el 2,839%. Efectivament, hi ha una pujada de la rendibilitat per a un actiu amb una vida tres mesos inferior a la de l'altre, però això no significa que l'estalviador que va adquirir els actius a 9 mesos vagi a rebre més diners per deixar els diners a l'Estat.

Com ocorre amb la majoria dels productes d'estalvi, les rendibilitats s'anualitzen, una cosa que pot provocar la confusió dels estalviadors menys experts en la matèria. Realment, un interès a nou mesos del 2,973% suposa una rendibilitat real (la que realment s'embutxacarà per deixar aquests diners durant aquell termini) del 2,229%. Com que les lletres del Tresor s'emeten al descompte (conegut també com a cupó implícit), la manera més senzilla de calcular els diners que l'estalviador percebi és el preu que paga per aquesta lletra. En el cas de la subhasta de 9 mesos de dimarts passat, el preu mitjà és de 97,876 i transcorregut aquell període me'n tornaran 100. Per tant, el guany seria de 2,124. Canviant aquest preu de mercat a euros, significa que per cada 97,876 euros invertits rebré 2,124 euros. Després ja es pot multiplicar pels zeros que un agradi que hagi invertit.

Lletres a 6 mesos

L'exemple, podria portar-se també a les lletres a 6 mesos per a aquells inversors que no desitgen comprometre el seu estalvi a terminis més llargs. La subhasta del 7 de febrer va marcar una rendibilitat anualitzada del 2,693% que, òbviament, només obtindria si tingués un any aquesta inversió que no és el cas. Així, a 6 mesos percebrà una rendibilitat real de l'1,346% (just la meitat de l'anualitzada). Portant-lo a euros, i insistint que la lletra és un producte emès al descompte, va comprar aquesta lletra a mig any a 98,666 i transcorregut el període en percebrà 100 amb un guany real d'1,33.

Tanmateix, en les lletres a 1 any no s'ha de fer cap ajustament de rendibilitat ja que el guany publicat està anualitzat i coincideix amb la vida de l'actiu.

Tornant a la subhasta del 7 de febrer, l'interès va ser del 2,839% i el preu de la subhasta és de 97,235 que al cap d'un any es convertirà en 100 i suposarà obtenir 2,765. Traslladant el món dels preus al dels euros, suposaria guanyar 2,765 euros per cada 100 invertits.

Per tant, els tipus de les subhastes en les lletres a diferents terminis (3,6,9 i 12 mesos) s'ofereixen anualitzats i després han de passar pel sedàs del temps d'inversió per no enganyar-se.

Mercats secundaris

Aquests preus amb què parteixen les lletres després es mouen als mercats secundaris on es negocien. En ser un actiu de vida curta no solen tenir grans oscil·lacions en els preus a diferència del que ocorre amb els bons i obligacions de més vida, però sí que és possible guanyar o perdre, comprant més barat o més car, sabent que finalment l'Estat pagarà un preu de 100 en el termini acordat. Les expectatives de pujades o baixades de tipus dels bancs centrals i de les emissions futures de les lletres modificaran els preus al mercat de negociació.

Com a dada il·lustrativa del que s'esdevenia –no fa molt- quan les lletres a Espanya oferien rendibilitats negatives i amb aquesta singularitat dels actius emesos al descompte, el preu de les subhastes, per exemple, es realitzava a preus de 102 quan l'Estat anava a recomprar-les a 100. L'inversor institucional –estava prohibit comprar detallistes- sabia que perdria aquests 2.