Foment del Treball suprimirà el límit de mandats del seu president. La junta directiva d’aquesta patronal catalana ha acordat aquest dilluns iniciar la tramitació d’una reforma dels estatuts per possibilitar-ho, si bé el seu president, Josep Sánchez Llibre, ha assenyalat que això no significa necessàriament que es presenti a un tercer mandat. No obstant, els membres de la junta donen per fet que optarà a la reelecció.

Aquesta patronal va limitar els mandats del seu president a dos períodes de quatre anys consecutius el 2014 quan estava liderada per Joan Rosell. Així ho estableix l’article 19 dels seus estatuts, que seran modificats per possibilitar la reelecció. Curiosament, Rosell va introduir el límit de mandats a Foment i, posteriorment, a la CEOE, però el president d’aquesta patronal espanyola, Antonio Garamendi, va suprimir-lo el juliol passat i, ara, Sánchez Llibre es disposa a fer el mateix.

Tot i que la supressió del límit de mandats no apareixia en l’ordre del dia de la junta directiva d’aquest dilluns, s’ha plantejat en el torn de preguntes, tal com va avançar La Vanguardia que es faria. Així, ha estat l’hoteler Joan Gaspart qui ha pres la paraula per proposar suspendre les limitacions en l’exercici del president. I Sánchez Llibre ha recollit de bon grat la proposta en assenyalar que és la línia que s’ha imposat a la CEOE i a les grans patronals europees.

Quan en la junta directiva del juliol passat se li va fer la mateixa pregunta, precisament uns dies abans que Garamendí suspengués la limitació de mandats a la CEOE, Sánchez Llibre va contestar enèrgicament que no tocava plantejar aquesta qüestió, donant a entendre que se’n desmarcava. No obstant, vuit mesos després ha tirat endavant aquesta reforma.

El president de Cecot recorda que tenen limitació de mandats i que, per això, s’abstindrà quan Foment voti eliminar-lo

De tots els patrons que s’han pronunciat, només un ho ha fet amb un to de discrepància: Xavier Panés, president de Cecot, en recordar que aquesta patronal vallesana manté el límit de dos mandats. Per això, Panés, que també és vicepresident de Foment, ha indicat que s’abstindrà quan es plantegi aquesta qüestió en els òrgans de govern d'aquesta última patronal. Però Sánchez Llibre li ha recordat que el seu antecessor a Cecot, Antoni Abad, es va mantenir 17 anys en la presidència, fins que va renunciar a l’estiu de 2022, si bé va evitar mencionar-lo pel seu nom.

Fonts de la junta directiva apunten que Sánchez Llibre tirarà endavant aquesta reforma estatutària sense problema perquè “no té oposició interna ni tampoc un successor clar”. En realitat, donen per descomptat que es presentarà a la reelecció l’estiu de 2026, quan finalitza el seu segon mandat.

Foment ha encarregat a la Comissió de Règim Interior que elabori una modificació de l’article 19 dels estatuts per aixecar la limitació de mandats. Aquesta modificació se sotmetrà a la consideració de la junta directiva que es convocarà el primer dilluns d’abril i, posteriorment, a la ratificació de l’assemblea general, encara sense data si bé està prevista pel maig o juny.

Després que Garamendi donés el pas, altres patronals adherides a la CEOE van optar per suprimir les limitacions de mandats com la valenciana CEV o la balear CAEB.