El fabricant de xips nord-americà Nvidia va anunciar aquest dimecres un benefici net de 14.881 milions de dòlars (uns 13.749 milions d'euros) en el seu primer trimestre fiscal 2025, set vegades més que en el mateix tram de l'any passat, gràcies al 'boom' de la intel·ligència artificial (IA). La gran tecnològica, que va publicar els seus esperats resultats al tancament de Wall Street, va revelar també un augment de facturació, del 262%, fins a 26.044 milions, principalment procedents del seu segment de Centro de Dades, que va anotar un rècord d'ingressos (22.563 milions).

Els resultats han estat molt ben acceptats pels inversors. Les accions de Nvidia en van pujar més del 7% aquest dimecres i van superar els 1.000 dòlars (uns 924 euros) en la primera reacció de Wall Street als explosius resultats del seu primer trimestre fiscal, que van reflectir la seva alta demanda en el 'boom' de la intel·ligència artificial (IA).

El fundador i conseller delegat de la firma, Jensen Huang, va dir en un comunicat que ha començat "la pròxima revolució industrial", en la que els centres de dades tradicionals s'estan transformant per "produir una nova mercaderia ('commodity'): la intel·ligència artificial". Huang va atribuir el creixement del Centre de Dades de Nvidia, que ha multiplicat per cinc els seus ingressos, a l'alta demanda del processador Nvidia Hopper GPU, especialitzat en l'entrenament de models de llenguatge, sistemes de recomanació i aplicacions d'IA generativa.

Amb l'empresa pujada a la cresta de l'ona de la IA, l'executiu va preveure la "següent ona de creixement" per la seva última innovació, la plataforma informàtica Blackwell, un nou xip gràfic d'alta gamma que està "en plena producció i forma la fundació de la IA generativa" a gran escala. Els processadors de Nvidia són clau per al funcionament de les tecnologies capdavanteres de 'Big Tech' com Google, Microsoft o OpenAI, rivals en el camp de la IA que, no obstant això, han esmentat a la firma dirigida per Huang com a aliada en les seves últimes presentacions de productes.

Altres negocis

Els altres segments de negoci de Nvidia són residuals en comparació amb el Centre de Dades: 'Gaming', el número dos, va ingressar 2.647 milions (un 18% més interanual); 'Visualització professional' va ingressar 427 milions (45% més) i 'Automoció', 329 milions (11% més), informa Efe. En els resultats no hi va haver menció a la Xina, un dels seus principals mercats, en un moment de dubte sobre l'impacte de la política comercial dels EUA, ja que Washington va imposar restriccions a l'exportació de xips capdavanters per a tecnologies d'IA de Nvidia al gegant asiàtic.

Mentre segueix l'explosiu creixement de l'empresa, també ho fan les seves despeses operatives, encara que a un ritme considerablement menor: es van situar en 3.497 milions, un 39% més. Nvidia, que és el tercer cotitzat més valuós dels EUA amb una capitalització de 2,38 bilions de dòlars, va anunciar també que el pròxim 7 de juny dividirà per deu el valor de les seves accions, properes a 950 dòlars al tancament de Wall Street, i també augmentarà els dividends trimestrals un 150%.

Previsions

Per al segon trimestre, la firma preveu una facturació major, entorn de 28.000 milions. Els resultats van superar les expectatives dels analistes i eren rebuts amb una pujada del 4% en les operacions electròniques de la borsa, que van quedar curtes amb pujades que han excedit el 7%.