La indústria espanyola d'alimentació i begudes torna al camí de creixement el 2024, després de dos anys de caigudes per la inflació. El sector s'ha beneficiat del progrés de la demanda i la internacionalització, juntament amb la moderació en el creixement dels preus industrials i una menor incidència sobre els subministraments dels esdeveniments geopolítics. En aquest context, la indústria alimentària espanyola ha tancat el 2024 amb una producció de 162.378 milions d'euros, que suposa un lleuger ascens anual del 0,7%, segons les dades presentades aquest dijous per la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).
Del total facturat, uns 51.092 milions d'euros van correspondre a ingressos per l'exportació, que va créixer un 7,2%, una xifra que torna al sector als ritmes de creixement anteriors a la pandèmia de la Covid-19. Encara que, el sector assenyala que, en volum, les vendes van créixer únicament una mitja de l'1,5%, fins a 20.300 milions de tones. El director general de FIAB, Maurici García de Quevedo, ha subratllat l'excepcional comportament del mercat americà que, empès pel temor dels aranzels comercials, ha incrementat un 22,6% la demanda de productes alimentaris espanyols, amb unes vendes de 3.365 milions d'euros. Segons García de Quevedo, en els dos primers mesos de 2025 el comportament de l'exportació segueix a l'alça tant en valor (4,3%) com en volum (5,5%), i els Estats Units creixen entorn d'un 0,5%.
Així, el mercat americà ha escalat una posició, fins al quart posat, en el rànquing dels principals països de destí de la indústria alimentària. Els Estats Units han passat per davant d'Alemanya i han escurçat distància amb els principals socis comercials: França, que es manté com el principal país de destí, amb unes vendes de 7.457 milions d'euros i un creixement del 3,5% el 2024. El segueix Itàlia, amb una alça del 13,9% amb unes vendes de 6.290 milions d'euros, i Portugal es manté com a tercer país de destí, amb un avenç del 3,6%, el 2024. A més d'Itàlia i els Estats Units, altres països han crescut per sobre del 10% són Japó (14,8%), Mèxic (26%) i Filipines (18,4%). En aquest escenari, la Federació destaca l'oportunitat estratègica que representa la diversificació de mercats per donar resposta a l'actual situació geopolítica, com la ratificació d'acords amb tercers països, com el de Mercosur, i d'impulsar altres actualment en negociació, com Austràlia, l'Índia, Tailàndia, les Filipines, Singapur o Indonèsia.
En línies generals, els productes més exportats van ser carn i elaborats carnis; fruites i hortalisses preparades i en conserva; oli d'oliva; peix, crustacis i mol·luscos, elaborats, i en conserva; vi; cacau, xocolata i productes de confiteria; aliments lactis; productes de fleca i pastes alimentàries. Espanya, cinquena potència exportadora d'aliments i begudes de la Unió Europea (UE), s'ha consolidat "com un rebost mundial" reconeguda per "la qualitat i la seguretat" dels seus productes.
La patronal industrial ha ressaltat que "en un context tan difícil es va crear valor, gairebé un 1% més, fent un gir cap a l'estabilitat davant el difícil exercici de 2023, per la qual cosa el 2024 va ser un any bo," ha explicat el director general de FIAB, Maurici García de Quevedo, durant la presentació de les dades. De fet, malgrat la moderació a escala nacional a l'alça dels preus, que tanca l'exercici en un 2,8%, el consum de les llars en el període gener-novembre (últimes dades disponibles) s'ha mantingut estable, amb una despesa acumulada de 75.531 milions d'euros, mentre que la despesa mitjana per persona a la llar va pujar fins a 1.609 euros, un 1,4% més, respecte a 2023, mentre que va caure uns 7,7 quilos en volum, impactat pels efectes de la inflació. García de Quevedo s'ha mostrat "optimista" de cara a 2025, on confia que si "no passa res" serà un any de "recuperació i consolidació del consum a la llar", consolidant així la tendència de 2024.
El pes de la indústria
D'altra banda, la indústria d'alimentació i begudes continua sent un sector industrial "estable i sòlid" per a l'economia nacional, ja que el valor afegit brut (VAB) es xifra en 35.074 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 4,5%. I genera 474.600 llocs de treball directes, amb ritmes de creixement per sobre de la resta de la indústria i de la manufacturera. D'aquesta forma, el pes de la indústria d'alimentació i begudes sobre el total de l'economia es va situar en el 2,4%, mentre que per al total de la indústria i de la manufacturera va ser del 15,5% i 20,6%, respectivament.
No obstant això, el nombre d'empreses que formen la indústria de l'alimentació i les begudes va tornar a caure el 2024, fins a situar-se en les 27.896, la qual cosa suposa un descens de l'1,2%, fins a les 28.335, ja que es van veure obligades a tancar 439 companyies, la majoria pimes. García de Quevedo ha explicat que les empreses de més de 200 empleats han crescut, mentre que les que s'han tancat són les petites perquè han tingut "molt difícil seguir amb la seva activitat" en el context actual.