El grup tèxtil Inditex està estudiant crear un fons per invertir en noves empreses i tecnologies dins d'un ventall de diverses iniciatives i col·laboracions en matèria de sostenibilitat. En concret, el projecte podria consistir a crear un fons de capital risc o convertir-se en l'inversor principal d'un fons juntament amb altres empreses.

No obstant això, la inversió seria "relativament petita" i la decisió encara no està presa, segons ha informat Bloomberg. En aquest sentit, des de la companyia han precisat a Europa Press que es tracta d'una mesura que es troba en una fase "molt preliminar". Per continuar avançant en la seva estratègia i assolir els objectius de matèries primeres, reducció de consum d'aigua i descarbonització, que la companyia s'ha fixat els equips comercials d'Inditex continuaran comptant amb exigents criteris i objectius de sostenibilitat de producte per estendre a totes les seves peces.

En paral·lel, la companyia fundada per Amancio Ortega impulsa el Sustainability Innovation Hub, una plataforma d'innovació que té per objectiu escalar noves innovacions tecnològiques relacionades amb materials, teixits i processos de fabricació. El Sustainability Innovation Hub dona suport i promou noves tecnologies, materials i processos mitjançant l'exploració de noves maneres de limitar els impactes mediambientals dels productes de la companyia i avançar cap a solucions més sostenibles i circulars.

En aquest context, Inditex desenvolupa iniciatives pilot, tals com tecnologies de reciclatge tèxtil, per tal d'escalar-les a través de la seva cadena de subministrament, ajudant a apropar aquestes solucions a la indústria. De fet, sota el marc del Sustainability Innovation Hub, Inditex ha realitzat la seva primera inversió en una start-up, CIRC, una empresa que transforma en noves fibres els teixits de barreja de policotó postconsum o teixits mixtos postindustrials a través del reciclatge químic.

S'hi suma també el compromís de compra amb Infinited Fiber del 30% del volum de producció futur d'Infinna -una fibra tèxtil reciclada elaborada íntegrament a partir de residus tèxtils- per un import superior a 100 milions d'euros. En matèria de circularitat, destaca també la plataforma Zara Pre-Owned, llançada a finals de 2022 al Regne Unit i que estarà disponible pròximament en mercats core de la companyia com França, Alemanya i Espanya. A través d'aquesta plataforma, Inditex continuarà ajudant que els seus clients puguin estendre la vida útil de les seves peces Zara a través de la donació, la reparació o la venda entre particulars.

Donació de 15 milions

El mes de març passat, Inditex va anunciar també una donació de 15 milions d'euros a l'organització ambiental global Conservation International per expandir i escalar el treball del seu Fons de Regeneració de la Naturalesa. Amb el suport d'Inditex, el Fons de Conservation International continuarà prioritzant projectes que avancen en pràctiques regeneratives, especialment en el cultiu de cotó i altres fibres forestals.

El fons destinarà ajuts a grups agrícoles, ONG i altres iniciatives d'interès dedicades a provar, adoptar i escalar pràctiques regeneratives, que funcionen en harmonia, amb sistemes naturals. Inditex destinarà aquests projectes part dels fons obtinguts de la iniciativa #BRINGYOURBAG.

Després de l'eliminació de les bosses de plàstic a les seves botigues, Inditex va començar a cobrar les bosses i sobres de paper el 2021 amb l'objectiu d'incentivar l'ús d'alternatives reutilitzables. Els ingressos generats a través d'aquesta iniciativa s'estan invertint en projectes mediambientals en col·laboració amb organitzacions sense ànim de lucre com Water.org, WWF o Action Social Advancement (NANSA), entre d'altres.