Iberia ha firmat un acord amb Air Europa on s'ha compromès a mantenir tots els llocs de treball quan rebin el vistiplau de Brussel·les i es fusionin, segons ha revelat aquest dimarts el president de la primera aerolínia, Javier Sánchez-Prieto, després de comparèixer després de la reunió mantinguda amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol. Si bé, la seu social d'Air Europa s'ubica a Lluchmayor (Mallorca).

En concret, el president de Iberia ha explicat que en aquest acord firmat amb Air Europa s'ha compromès a mantenir els contractes dels empleats que són a Llucmajor per cinc anys i el dels seus empleats d''handling' (assistència a terra) per set anys. Un compromís de què es beneficiarien més de 2.500 treballadors, ressaltava.

Segons recull Europa Pres, Francina Armengol, qui creu que la compra d'Air Europa multiplicarà la connectivitat de les Balears i ajudarà que els preus disminueixin en les rutes cap aquestes illes, considera que la reunió ha estat "molt fructífera". En aquest sentit, Sánchez-Prieto destacava que "Balears està en el dia d'avui més ben connectada que mai", i recordava que Iberia ha multiplicat per tres el nombre de seients que s'ofereixen en les rutes de les diferents illes, sent el territori més ben connectat amb Barcelona i amb Madrid de l'aerolínia.

"Balears és un territori molt important per a Iberia", un 18% de la població de la població ha utilitzat els serveis de la companyia, indicava. Quant als preus, l'executiu comentava que han baixat un 15% en els últims anys gràcies a l'augment de places, amb uns preus mínims actuals d'al voltant de 21 euros sense explicar amb l'aplicació del descompte de resident. "Uns preus mínims que en el dia d'avui són un 50% més barats que fa deu anys, malgrat la inflació," afegia.

La compra d'Air Europa per part d'Iberia encara està pendent de rebre el vistiplau de les autoritats de Competència de la Unió Europea, una cosa que esperen per a un màxim de 18 mesos des que es va anunciar l'operació. Sánchez-estret revelava aquest dimarts que ja s'han iniciat els contactes amb algunes aerolínies perquè siguin elles les que es facin càrrec de les rutes on hi pot haver problemes de competència, segons el que determini Brussel·les.

Així mateix, el president de l'aerolínia anunciava que la previsió de les companyies és que quan integrin la mallorquina tinguin molta més activitat, per la qual cosa espera poder comptar amb les llicències d'handling que Aena té concedides a Air Europa i a Groundforce, encara que ha recordat que els resultats dels concursos d'handling no sortiran fins abans de l'estiu.

Fa només uns dies, en una altra encontre, Javier Sánchez-Prieto, assegurava que la fusió amb Air Europa (una operació iniciada el 2019 i que no s'ha firmat fins aquest 2023) aquesta vegada si tirarà endavant amb el vistiplau de Brussel·les, ja que ara serà "molt més senzill" que en els últims anys dau el context. El 2020-2022 va ser "més difícil" per la pandèmia.

L'executiu recordava que ara com ara, IAG (la seva matriu) és propietària del 20% de Globalia (matriu d'Air Europa) per la qual cosa les dues aerolínies continuen sent competidores. I el seu grup no té cap influència sobre ells, "de moment som un mer inversor financer", explicava. Però l'acord que van firmar fa unes setmanes per comprar el 80% restant per 400 milions d'euros, comença ara un procés de competència on "el repte" és demostrar a l'opinió pública i a Brussel·les "que aquesta és una operació procompetitiva, amb els remeis adequats en aquelles rutes que puguin presentar problemes," aclaria.