La venda de prop del 80% del negoci d'Iberdrola a Mèxic sembla com un efecte dòmino en el qual, ara, la companyia liderada per Ignacio Galán provarà de buscar noves oportunitats en aquells països amb una qualificació de deute positiu. Tal com expliquen des de la companyia, la idea és intensificar la presència d'Iberdrola als Estats Units i a diverses regions d'Europa, especialment les que tinguin un ràting de deute A. Aquesta idea va filada amb la desinversió a Mèxic, que, de cara a l'empresa amb seu a Bilbao beneficia ambdues parts.

Tal com expliquen aquest dimecres, Iberdrola considera que la venda de 8.534 MW a Mèxic al fons estatal del país per uns 5.500 milions d'euros enforteix tant l'empresa com el Govern de López Obrador. La firma espanyola creu que aquesta operació solidifica la relació amb les autoritats del país i posa en el focus noves oportunitats d'inversió als Estats Units i a Europa.

Iberdrola avança en el seu Pla Estratègic 2023-2025

Iberdrola va fer durant la jornada d'ahir un nou pas en el seu Pla Estratègic, el qual va ser presentat el passat 9 de novembre. La venda de més del 75% del negoci de la companyia en terres mexicanes posa de manifest la idea de l'energètica de ser una empresa descarbonitzada i, alhora, tenir una presència més gran en aquells països amb una qualificació creditícia més positiva.

L'operació duta a terme a Mèxic suposarà per a la firma liderada per Galant u 5.480 milions d'euros de caixa bruta el 2023; l'aportació d'actius tindrà un impacte en l'Ebitda de 2023 de -500 milions d'euros i de -82 milions d'euros en el benefici net. Malgrat això, aquest tràmit se sembla clau en el futur d'una companyia que busca solidificar la posició financera més si cap i tenir una presència més gran en aquells països amb més fortalesa creditícia que, al cap i a la fi, són els que poden reportar més oportunitats d'inversió. Un exemple d'això és l'enorme aposta que Iberdrola ve fent als Estats Units, com també al Regne Unit.

La desinversió en terres mexicanes s'adequa dins del Pla Estratègic entre de 2023 i 2025, en el qual Iberdrola persegueix ser una companyia descarbonitzada i amb presència a les zones amb qualificació de deute A. Aquesta operació pactada amb el fons estatal de Mèxic respon als interessos de la companyia, ja que es desprèn de 12 centrals de gas natural que, malgrat tenir importància, no resulten claus per al futur de l'empresa. A més d'això, el preu pactat resulta adequat de cara a la firma espanyola i, per descomptat, reforça la caixa d'Iberdrola, donant-li més facilitat per emprendre inversions en aquelles àrees que l'empresa consideri.

Iberdrola mantindrà la seva presència a Mèxic

Iberdrola va deixar clar durant la jornada d'ahir que mantindrà la seva presència a Mèxic. De fet, aquest acord manté al país centreamericà com un mercat principal, amb un 'mix' de generació més verda i amb els clients privats com a objectiu de la firma espanyola. Després de la venda de les 12 centrals de cicles combinats i de 106 MW procedents d'un parc eòlic, la companyia presidida per Galán es queda amb 1.059 MW renovables, 1.166 MW cicles combinats, 202 MW de cogeneració i una cartera renovable de 6GW amb més certesa.

És a dir, malgrat que Iberdrola s'ha desfet d'una part important del seu negoci a Mèxic, aquest continua sent una de les àrees clau de cara a la firma espanyola, que entén que el país pot encaixar en la seva idea de ser una empresa descarbonitzada i enfortir la seva posició en les tecnologies verdes.

Iberdrola continua avançant en el seu pla estratègic fins a 2025. La firma amb seu a Bilbao desinverteix en Mèxic per augmentar la seva posició als Estats Units i a Europa, dues regions clau per al negoci de l'empresa. L'energètica tractarà de fer-se fos en aquells països que gaudeixen d'una estabilitat financera major i d'uns ràtings de deute positius. Això, de moment, ha estat ben valorat pels inversors de la firma espanyola, que han portat Iberdrola en l'IBEX 35 fins als màxims de gener de 2021, tal com informa ON ECONOMIA aquest dimecres.