Iberdrola ha venut la major part del seu negoci a Mèxic al Govern de López Obrador per un import de 6.000 milions de dòlars (5.500 milions d'euros). La companyia energètica ha anunciat aquest dimarts en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'acord amb el fons estatal Mexico Infrastructure Partners (MIP) per a la venda d'actius de generació amb una capacitat instal·lada total de 8.539 MW a Mèxic. La venda suposa la desinversió de més del 80% dels seus actius al país llatinoamericà.

Del total d'actius que la companyia presidida per Ignacio Sánchez Galán es desprendrà, 8.436 MW corresponen a cicles combinats de gas i 103 MW corresponen a un parc eòlic terrestre. L'operació es produeix després dels xocs que han tingut entre la companyia espanyola i el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador. El mandatari mexicà havia realitzat fortes crítiques a Iberdrola, i fins i tot va arribar a insinuar que l'energètica havia rebut tracte de favor d'antics representants polítics.

No obstant això, des de la companyia assenyalen que Iberdrola continuarà apostant per Mèxic reafirmant el seu lideratge com el principal generador privat d'energies renovables, amb el suport del Govern Federal "per a continuar operant els seus actius en condicions de mercat i impulsar la transició energètica al país". A més, la companyia assegura que continuarà prestant servei als seus clients actuals i, totes dues parts treballaran conjuntament "per a tractar de resoldre les diferents controvèrsies obertes al país en els últims anys".

Andrés Manuel López Obrador, president del Govern de Mèxic, ha declarat que “l'acord aconseguit amb Iberdrola, que permet avançar en la implementació de la nova política energètica de Mèxic, suposa l'inici d'una nova etapa en la qual la companyia participarà activament en el desenvolupament renovable del país”

Per part seva, Ignacio Galán, president d'Iberdrola, ha manifestat que “Iberdrola agraeix el suport i la flexibilitat mostrada pel Govern de Mèxic per a aconseguir aquest acord, alhora que considera a Mèxic un país estratègic amb potencial de creixement i expansió on mostrarà el seu suport a Mèxic i a l'Estat desenvolupant capacitat renovable”.

L'operació compta amb el suport de Fonadin

Els actius que formen part de la transacció serien els cicles combinats de gas Monterrey I i II, Altamira III i IV, Altamira V, Escobedo, La Laguna, Tamazunchale I, Baixa Califòrnia i Topolobampo II i III, juntament amb el parc eòlic terrestre La Venta III, que operen tots ells sota el règim de Productors Independents d'Energia contractats amb la Comissió Federal d'Electricitat, i els cicles combinats de gas privats Monterrey III i IV, Tamazunchale II i Enertek.

L'operació està subjecta a l'acord i a la firma dels contractes definitius per les parts, així com a l'obtenció de les aprovacions regulatòries necessàries i al compliment de determinades condicions habituals en aquest tipus d'acords. La valoració acordada per a la venda d'aquests actius (en termes de valor companyia, lliure de caixa i de deute, de les societats titulars dels actius) ascendeix a, aproximadament, 6.000 milions de dòlars estatunidencs (5.500 milions d'euros), que podria modificar-se en funció de la data de tancament de la transacció i d'altres possibles ajustos usuals en aquesta mena d'acords.

Així mateix, la transacció compta amb el suport financer del Fons Nacional d'Infraestructura de Mèxic (FONADIN) i altres entitats financeres públiques vinculades al Govern mexicà. "Iberdrola Mèxic continuarà prestant servei als seus clients actuals a Mèxic (així com, transitòriament, a les societats incloses en el perímetre de l'operació) per al que es preveu celebrar contractes de compravenda d'energia amb les societats que es transmeten amb la finalitat de proporcionar a les companyies del Grup", ha destacat la companyia.