La comercialitzadora d'energia Holaluz va registrar pèrdues per valor de 20,9 milions d'euros en el primer semestre de 2023, davant els guanys de 5,5 milions d'un any abans, a causa de la desacceleració del mercat solar residencial a Espanya. Una situació que s'ha agreujat amb el descens del consum elèctric, a l'alentiment d'aquest mercat i la moderació dels preus del sector, després que es disparessin amb la guerra a Ucraïna. La cofundadora i presidenta executiva d'Holaluz, Carlota Pi, ha lamentat que l'aposta d'Espanya per l'electrificació al sector residencial i el transport "no s'està materialitzant" en aquests moments. En aquest context, ha manifestat que la sortida de pèrdues en el negoci solar es retarda un any, i se situarà en un punt entre finals de 2024 i finals de 2025. La presidenta executiva ha recordat que a finals de 2022, el nombre d'instal·lacions solars domèstiques a Espanya era inferior a 300.000, la qual cosa suposa una penetració de menys del 0,3% del total, davant el 20% d'Alemanya; o el 35% dels Països Baixos.

L'evolució del primer semestre de 2023 contrasta amb el negoci de l'energètica el 2022, quan va registrar una facturació de 919,8 milions d'euros, per l'increment en el volum de l'energia representada, els elevats preus de l'electricitat a conseqüència del col·lapse dels mercats energètics i al creixement del negoci de les solars.

De gener a juliol d'aquest any, la facturació ha caigut un 45,4% fins als 323,5 milions d'euros a conseqüència de l'estabilització dels preus de l'energia i el tancament del negoci de comercialització de gas que la companyia va abandonar l'octubre de 2022. En aquests sis mesos, el resultat operatiu (ebitda) normalitzat, que la companyia pren com a referència per valorar la marxa del negoci, s'ha situat en unes pèrdues de 5,4 milions, davant 19 milions positius d'un any abans.

Carlota Pi ha manifestat que per al tercer trimestre de l'any esperen un tomb de la situació i que el resultat operatiu torni a la senda positiva, per un valor de 5,9 milions. En data del 30 de setembre, la comercialitzadora ha saldat el període amb 325.000 contractes, mentre que el nombre de contractes solars sota gestió (instal·lacions solars sota gestió i contracte de llum) ascendeix a 13.803 (un 50% més en taxa interanual). El negoci de solar registra 280 vendes mensuals i un increment del marge brut al 43,8% en el primer semestre, de manera que preveu tancar l'any amb un nombre d'instal·lacions comparables al de 2022, malgrat la desacceleració del mercat.

Respecte al pla de negoci, l'energètica assegura que l'ebitda normalitzat se situarà entre 24 i 27 milions per a 2024-2025 en gestió de l'energia, mentre que en solar l'ebitda normalitzat previst es retarda un any.