Grifols va pagar el 2023 un total de 7,2 milions d'euros pel lloguer de la seva seu de Sant Cugat del Vallès, a Barcelona. La companyia porta pagant al hòlding neerlandès vinculat a la família fundadora des que li va vendre l'immoble fa més de 20 anys. Segons els comptes de tancament d'exercici de Grifols, encara sense auditar, la xifra suposa un augment d'entorn del 13% en l'abonament de l'arrendament al seu propietari, que s'explica per l'actualització de les rendes amb l'IPC.

Així, mentre que el 2022 el pagament anual pel lloguer a l'edifici va ser de 6,3 milions d'euros, la inflació ha fet augmentar la despesa de Grifols en l'arrendament fins als 7,2 milions. Es tracta d'una seu que la farmacèutica catalana va vendre a Scranton per 236 milions d'euros l'any 2011 en una operació denominada de 'sale & leaseback'. El mètode consisteix a traspassar l'immoble, però ostentar el dret a ocupar-lo com a llogater.

En aquest cas, el contracte d'arrendament que té Grifols amb Scranton pel qual és llogater de diferents oficines té durada fins a l'1 de març de 2045 i és d'obligat compliment, segons s'especifica a l'informe financer. Un període que pot ampliar-se, ja que el contracte compta "amb pròrrogues tàcites" d'uns altres cinc anys.

Els vincles de Grifols i Scranton segueixen en el punt de mira

El lloguer de la seu és un dels vincles que Grifols assegura tenir amb Scranton Enterprises, segon màxim accionista de la farmacèutica (8%) i una de les societats assenyalades pel fons d'inversió Gotham City al seu informe contra la companyia. Des de la cotitzada ja van explicar davant dels analistes que el hòlding només compta amb la presència de tres membres de la família fundadora i que controlen el 20% del seu capital.

Una cosa que Gotham continua posant en dubte, així com les diferents operacions entre les parts esmentades i alguns actius sense especificar que apareixen en informes comptables. La relació entre Grifols i Scranton per la compravenda de les empreses BPC i Haema és una de les coses que qüestiona l''hedge fund'. Grifols va comprar totes dues societats el 2018 i les va vendre pel mateix import a Scranton a finals d'aquell any, però continua consolidant-les en els seus comptes.

Des de la farmacèutica expliquen que poden fer-ho, ja que encara conserven un dret de recompra del 100% sobre les dues empreses i les normes comptables ho permeten. Així mateix, Gotham posa en dubte un "actiu financer amb parts vinculades" de 321 milions dels comptes de Grifols en la primera meitat de 2023. El fons baixista sembra el dubte sobre si el receptor d'aquests diners va ser Scranton i manté les sospites sobre aquestes operacions creuades.

Víctor Grifols Roura va rebre un crèdit de 5 milions de Grifols

Així mateix, l'informe de Grifols també reflecteix una actuació duta a terme per la nord-americana BPC. La companyia controlada per Grifols i en mans de Scranton va abonar un dividend de 266 milions d'euros "sense sortida de caixa" al hòlding amb seu als Països Baixos, corresponent al resultat dels quatre exercicis anteriors. Uns diners que van servir per pagar part d'un deute mantingut amb Scranton mitjançant un acord de tresoreria ('cash-pooling').

De la mateixa manera, s'observa que el deute de Scranton amb el grup farmacèutic es va situar en els 115,2 milions d'euros a tancament de 2023, dels quals 86,7 milions procedien del crèdit que el grup li va concedir per ajudar-lo a adquirir BPC i Haema. Es tracta d'un crèdit que venç el desembre de l'any vinent.

Una altra qüestió financera que ha revelat l'informe presentat per la companyia corresponent a l'exercici 2023 és el préstec que va rebre Víctor Grifols Roura, antic CEO de l'empresa i actual president d'honor. El crèdit ascendeix als 5,6 milions d'euros que, segons apunta la companyia al document, ha quedat liquidat el gener de 2024.