Darrere de les etiquetes de productes d'alimentació de La Vaca que ríe, Gallina Blanca, Nescafé, Starlux, Nestlé o Solís, i d'ampolles de begudes i refrescos de Schweppes, Trina, Solán de Cabras, Sant Aniol, o les cerveses San Miguel hi ha la feina de l'empresa centenària Gràfiques Manlleu, especialitzada en impressió òfset d’etiquetatge en paper per a l’alimentació.

La companyia acaba d'ultimar el desenvolupament d'una nova solució tecnològica que integra la fotònica, la intel·ligència artificial i la visió artificial, de manera que permet detectar de forma automàtica diferències en el patró i identificar anomalies a les etiquetes, contribuint així a la reducció de costos i del temps de producció. Aquest sistema de control d’etiquetatge basat en algorismes d’intel·ligència artificial persegueix garantir zero errors quant a lliuraments i qualitat del producte.

El projecte, que s'ha dut a terme amb la col·laboració d'Eurecat, consisteix en tres càmeres controlades per intel·ligència artificial que fa possible detectar errors als lloms i a la part frontal de les etiquetes, a partir de la captura i l’anàlisi d’imatges d’alta precisió enregistrades en temps real on, a través d’algorismes entrenats, s’assegura la qualitat òptima del producte.

“La combinació de fotònica i d’intel·ligència artificial permet a Gràfiques Manlleu assegurar la qualitat i la fiabilitat del producte final, millorant la seva competitivitat en un sector en constant evolució”, explica el director general de Gràfiques Manlleu, Jordi Contijoch. El directiu pertany a la família fundadora i propietària del grup, des del 1919, una empresa que s'ha convertit en un fabricant especialitzat en la impressió d’etiquetatge nutricional per a les principals marques d'alimentació i begudes a Espanya, amb una producció anual que voreja els 6.000 milions d'etiquetes de paper. "El nostre millor aval és la confiança dels nostres clients", destaca la companyia.

El 2023, amb les últimes dades disponibles, el grup va obtenir uns ingressos de 13,7 milions d'euros, amb un creixement de l'1,4%, i un benefici pròxim als 2 milions d'euros. Les seves previsions apuntaven a consolidar la xifra de negoci de cara al 2024, un any marcat per l'augment de preus de les primeres matèries, com la cel·lulosa. La companyia ocupa a més d'una setantena de persones al centre de producció de Manlleu (Barcelona).

L'expertesa d'Eurecat en fotònica i IA

El desenvolupament del nou sistema de control automàtic per a Gràfiques Manlleu ha estat possible gràcies al Programa de Suport als Digital Innovations Hubs (PADIH), que té com a finalitat ajudar les petites i mitjanes empreses a accelerar la seva transformació digital i adaptar-se a les noves tecnologies avançades, en aquest cas a partir d’una proposta d’Eurecat, en el marc del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT).

Per dur aquest projecte dins de l'àrea d'R+D+I, una de les més destacades del grup, Gràfiques Manlleu ha comptat amb el suport i les capacitats tecnològiques en fotònica i intel·ligència artificial d'Eurecat. El director general del centre, Xavier López, ha qualificat aquest pas endavant tecnològic com "una mostra que adoptant tecnologies disruptives, les petites i mitjanes empreses guanyen en posicionament i en competitivitat nacional i internacional”.

En el cas de Gràfiques Manlleu, "vam veure que combinant les nostres capacitats en tecnologies fotòniques i la nostra experiència en l’aplicació d’intel·ligència artificial podíem desenvolupar una solució molt efectiva”, remarca el director de Tecnologies Industrials d’Eurecat, Xavier Plantà.

Amb l’objectiu d’accelerar els processos d’innovació per millorar la competitivitat empresarial, Eurecat “ofereix a les empreses una gran diversitat de laboratoris, infraestructures i coneixement expert en tecnologies de digitalització avançada”, afegeix Patrícia Arcos, coordinadora de projectes del node de Fabricació Avançada i Robòtica, que Eurecat lidera com a soci del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT).