El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha assegurat aquest dijous que el Govern demanarà un seient en el consell d'administració de Telefónica en el marc del mandat realitzat per l'Executiu a la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) —dependent del Ministeri d'Hisenda— el desembre passat es va adquirir fins a un 10% de la teleco presidida per José María Álvarez-Pallete.

Així ho ha indicat el ministre en una entrevista a la cadena de televisió 'La Sexta' i recollida per Europa Press en la que, en ser preguntat sobre si la intenció del govern espanyol és demanar un seient al màxim òrgan de decisió de Telefónica, ha assenyalat que "sí", "per descomptat". No obstant això, Cuerpo no ha revelat si l'Executiu ja té alguna persona al cap per formar part del consell d'administració de l'operadora en representació de la SEPI. "No em correspon a mi", s'ha limitat a assenyalar.

D'altra banda, i sobre la possibilitat que l'Estat pugui entrar en altres empreses com Talgo —la qual ha rebut una oferta pública d'adquisició (OPA) per part del grup hongarès Ganz-Mavag (Magyar Vagon)—, Cuerpo s'ha limitat a subratllar el caràcter estratègic de Telefónica.

"Crec que la reflexió entorn de les nostres empreses estratègiques no té tant a veure amb la presència de l'Estat o no. Això és més una discussió dels anys 90. Jo crec que aquí és una discussió relativa a la defensa dels interessos estratègics de les empreses espanyoles. I en aquest cas, en Telefónica, que hi estigui l'Estat. És un soci estable, de llarg termini, és una bona notícia". ha ressaltat.

El seu comentari se situa en línia amb el realitzat la setmana passada per part del ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, en ser preguntat sobre la mateixa qüestió. En concret, Hereu va apuntar que el govern no té decidit efectuar cap operació similar com la de l'entrada de l'Estat a Telefónica.

El passat 25 de març la SEPI va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) l'adquisició d'un paquet accionarial de Telefónica equivalent al 3,044% del capital social de la companyia. De fet, el Ministeri d'Hisenda va aprovar la injecció de 500 milions d'euros a la SEPI per afrontar l'adquisició d'accions de Telefónica, segons figura en un informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) i va avançar el diari 'El Món' fa uns dies.

El mandat del govern a la SEPI per entrar en el capital social de Telefónica es va produir com a reacció al sorprenent desembarcament de l'operador saudita STC —controlat pel fons sobirà del país, PIF (Public Investment Fund)— en l'accionariat de l'operadora el setembre passat.

En concret, STC va adquirir un 9,9% del capital social de Telefónica, un 4,9% a través d'accions directes i l'altre 5% mitjançant derivats financers, en una operació valorada en 2.100 milions d'euros. No obstant això, fonts del mercat han assenyalat a Europa Press que la SEPI tindria aparcat un altre 2% més del capital social de Telefónica en derivats financers i que, en principi, la intenció seria aflorar-lo "ben aviat".

Amb aquest 2% addicional, la participació de l'Estat en la companyia se situaria en el 5%, un pes en el capital social de la teleco similar a què tenen ara mateix Caixabank (si se suma la participació de CriteriaCaixa) i BBVA, dos dels integrants del denominat 'nucli estable' de Telefónica.

En aquest context, es pot recordar que Telefónica celebrarà el 12 d'abril la seva pròxima junta general d'accionistes, en la qual es preveu, segons figura en l'ordre del dia de la mateixa, la "reelecció, ratificació i nomenament, en el seu cas, de consellers." En concret, està prevista la reelecció d'Isidro Fainé, José Javier Echenique, Peter Löscher, Verónica María Pascual i Claudia Sender, així com la ratificació de Solange Sobral i Alejandro Reynal, aquests últims dos anomenats el passat 13 de desembre.

El reglament de la junta de Telefónica estipula que els accionistes que representin almenys un 3% del capital social de l'empresa poden sol·licitar un complement a la convocatòria incloent un o més punts en l'ordre del dia —encara que no podrien ser modificacions que impliquessin nomenar consellers—.

Tanmateix, aquesta petició s'ha de realitzar dins dels cinc dies següents a la publicació de la convocatòria. Per tant, aquell termini de cinc dies ja ha expirat a causa que la convocatòria es va publicar el passat 8 de març, per la qual cosa la junta no podrà anomenar consellers diferents als que ja figurin en la proposta d'acords de l'ordre del dia.

Valor del paquet accionarial

El passat 25 de març, el dia que la SEPI va aflorar la seva participació del 3,044% en Telefónica, el valor de mercat d'aquest paquet accionarial se situava entorn de 700 milions d'euros, amb la cotització de la companyia al tancament de la jornada borsària en 3,99 euros.

No obstant això, al tancament d'aquest dimecres passat, amb els títols de Telefónica en 4,044 euros, aquesta participació s'ha revaloritzat fins a 707,86 milions d'euros. Així mateix, si es pren com a referència els 4,044 euros a què va tancar la cotització de Telefónica aquest dimecres passat, adquirir l'altre 6,956% de la companyia (fins a completar el 10%) tindria un cost d'uns 1.618 milions d'euros.