El Govern, per mitjà de l'agència per la competitivitat de l'empresa (ACCIÓ), destinarà 98 milions d’euros en ajuts per impulsar el creixement dels negocis, un 4,5% més que l'any anterior. Així ho ha anunciat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en el marc de l'acte ACCIÓ ON. Fem avui l'empresa del demà. En aquest sentit, el titular del departament ha presentat els diferents ajuts i serveis que ACCIÓ posa a disposició de les companyies amb l'objectiu de "fomentar la seva reflexió estratègica, innovació, internacionalització i la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic". 

Durant la seva intervenció, Torrent ha explicat davant dels empresaris i emprenedors que "volem acompanyar-vos en tot el procés de transformació empresarial i contribuir de manera positiva a la millora de la qualitat de vida de la societat catalana". A més, ha explicat que el Govern treballa en tres eixos d’actuació enfocats en “generar un entorn d’estabilitat i confiança en les polítiques transformadores; el reforç de la capacitat d’exportació i de captació d’inversió estrangera per ser referents econòmics al sud d’Europa; i en ser una administració col·laboradora amb l’entorn empresarial”. En aquesta línia, ha assegurat que “l'agència és la pota fonamental del Govern per connectar amb l’ecosistema empresarial i acompanyar-lo en el seu creixement”.

L'acte també ha comptat amb el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos, qui ha apuntat que aquest 2024 “serà un any complex, amb disrupcions globals i una situació macroeconòmica que pot impactar en la competitivitat de les empreses catalanes” i que, en aquest context, ha defensat que "volem ser útils per a l’ecosistema empresarial i acompanyar-lo en tot el procés de transformació cap a un model de negoci sostenible, digital, innovador i tecnològicament disruptiu”.

Suport a l'empresa catalana

Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest any. En l’àmbit de l’estratègia empresarial s’ha destacat el programa Cupons a la competitivitat de l’empresa, mitjançant el qual s’oferiran fins a 20.000 euros per començar un procés de "reflexió estratègica i definició d’un full de ruta" en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la captació de recursos europeus, la sostenibilitat o la digitalització. També s’ha presentat la iniciativa Noves Oportunitats de Negoci (un ajut de fins a 200.000 euros per definir o implementar projectes de canvi estratègic per diversificar-se sectorialment o impulsar nous segments de negoci) i s’ha tret pit de l’Oficina Next Generation per facilitar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea.

Pel que fa a la innovació destaquen línies com els Nuclis d’R+D, que amb ajuts de fins a 250.000 euros subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic o el servei d’assessorament en propietat industrial i intel·lectual per protegir i registrar iniciatives innovadores. En paral·lel, les pimes catalanes també poden disposar dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic, respectivament. Durant l’acte també s’han destacat iniciatives com el Programa Innovació Oberta que ofereix suport a iniciatives d’innovació disruptiva (fins a 25.000 euros), o l’Startup Capital, un ajut de 100.000 euros per empresa per garantir els primers mesos de vida de les start-ups tecnològiques.

En l’àmbit de la internacionalització, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat i poden accedir a un ajut de fins a 60.000 euros per obrir noves filials a l’estranger o a una subvenció de fins a 15.000 euros per impulsar actuacions de promoció internacional en l’àmbit digital i presencial.  Per últim, amb l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya, s’ha presentat la línia d’Alt Impacte, un ajut per a tota empresa amb seu a Catalunya o en procés d’establir-s’hi que subvenciona la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.