El conseller delegat de CaixaBank no està d'acord ni que es faci permanent l'impost a la banca i energètiques, ni en reduir la jornada laboral 37,5 hores per la baixa productivitat de les empreses espanyoles. Es tracta de dues mesures recollides en el programa del PSOE i Sumar per formar un nou Govern. Sobre el primer, Gonzalo Gortázar assegura "que no és una bona idea gravar la banca", perquè la banca té una funció important per complir amb la societat, i aquest tribut, sigui temporal o permanent, penalitza al sector. "Som qui fa arribar l'economia a les llars, el nostre destí està inevitablement unida i no és una bona idea", defensava en la presentació de resultats celebrada aquest divendres a València, on hi ha la seu.

La seva extensió o no dependrà dels acords que es facin si finalment hi ha Govern, recordava. Tanmateix, Gortázar entén que el debat que s'ha generat en la societat per imposar aquest impost "es basa en una hipòtesi que no certa", que és, que els resultats obtinguts aquest any són "elevats i cau del cel". "Qui digui que els 3.600 milions que hem guanyat és un resultat extraordinari, diu la veritat a mitges", assegura.

El conseller delegat de CaixaBank indica que el banc és dels accionistes i amb l'impost només se'ls penalitza a ells. També defensa que el benefici no es correspon amb la rendibilitat, que en el seu cas és de l'11% i queda molt lluny del 17% que van assolir abans de la crisi financera de 2008. "Dins de les 35 empreses que componen l'Ibex, per rendibilitat, som els números 24". Per tot això, matisava que, gravar a la banca "és tirar-se un tir al peu, perquè és un sector clau per a l'economia que donarà servei en moments baixos i alts del cicle, com els que es viuen ara, que els tipus assoleixen el 4,5%. Alhora agregava que un impost "ha de fer-se sobre beneficis i no sobre ingressos".

El número dos del banc català creu que també que a la banca se li està discriminant d'una manera "molt notable" perquè, per exemple, ja paguen un 30% de l'impost de societats, més que altres empreses. I al seu torn considera que "es discrimina la banca regulada respecte a la banca a l'ombra i fons voltors que estan competint amb nosaltres", perquè ells no paguen aquest impost pel qual CaixaBank ha pagat més de 300 milions aquest any, més que cap banc a Espanya (donada la seva mida).

Preguntat pel tensionamiento que s'està veient aquesta setmana entre les empreses cotitzades que també es veuran afectades si s'allarga l'impost (com les energètiques) i fins i tot per les amenaces plantejades per Repsol, que ha lliscat portar-se alguns negocis fora d'Espanya, Gortázar explicava que les grans empreses són més productives que les petites, "ho diuen les dades de l'INE", comentava. La productivitat en empreses de més de 250 empleats és més del doble que en les de menys de 9 empleats. I a Espanya, on el 36% de les empreses són pimes d'entre 0 i 9 empleats, "tenim un problema de productivitat que està molt relacionat amb la mida de les empreses".

Per això, creu que amb aquestes dades es poden treure conclusions i si el que el Govern vol és augmentar la productivitat "no pot amenaçar a les empreses, és de nou enganxar-se un tir al peu".

CaixaBank ha guanyat de gener al setembre 3.659 milions, un resultat que supera en un 48% el del mateix període de l'any anterior -que va ser de 2.469 milions- però que fins i tot supera a què va obtenir en tot el 2022, que va assolir els 3.145 milions. L'esmentat resultat ha estat recolzat en el marge d'interessos, que ascendeix a 7.364 milions d'euros, un 60,7% més respecte al mateix període de 2022.

Preguntat per la possibilitat d'assolir al desembre els 5.200 milions que van guanyar el 2021, quan es van fusionar amb Bankia, Gortázar ho descartava. "Els analistes consideren que assolirem els 4.200 milions", puntualitzava.

La pujada de tipus d'interès, que assoleix ja el 4,5%, ha revaloritzat els préstecs i tots els bancs estan donant a conèixer aquests dies resultats rècord i marges disparats. Sabadell ho feia aquest dijous i Santander, dimecres. La setmana que ve serà en torn de BBVA o Unicaja.