Ignacio Galán, president d'Iberdrola, ha afirmat aquest divendres en la Junta General d'Accionistes de la companyia que, amb el canvi de Govern que hi va haver a Mèxic fa quatre anys, l'empresa espanyola va perdre proximitat amb l'Executiu estatal del país centreamericà. El president d'Iberdrola, després de ser preguntat per un dels accionistes de la companyia energètica, ha confirmat que, "a partir del canvi de Govern a Mèxic, hem tingut un diàleg discret amb l'Executiu estatal". Aquesta al·lusió es deu a la venda del 80% del negoci de l'empresa espanyola al país americà.

Tal com va informar ON ECONOMIA a començaments d'abril, Iberdrola va segellar un acord de venda del 80% del seu negoci en terres mexicanes per 5.500 milions d'euros. El comprador seria MIP (Mexico Infraestructure Partners), fons que està sota la gestió del Govern mexicà. D'aquesta forma, tant l'empresa com l'Executiu estatal van posar fi a una etapa de dissonàncies i, sobretot, de crítiques de López Obrador cap a diverses empreses espanyoles, entre elles, Iberdrola.

El que Galán ha explicat als seus accionistes com un "diàleg discret", de cara al president, denominat AMLO, ha estat una infinitat de retrets i crítiques cap a l'empresa amb seu a Bilbao, en considerar que està, com altres, "van abusar" de Mèxic. López Obrador va explicar que "hi havia empreses consentides com Iberdrola, Repsol..." destacant que la segona va fer negocis "sucosíssims" al país americà. Sigui com fos, Iberdrola, com el Govern mexicà, van decidir tallar de soca-rel el problema, assolint un acord per la venda del 80% del negoci de la firma espanyola a Mèxic.

Iberdrola va reafirmar el seu compromís amb Mèxic

Ignacio Galán ha destacat que Iberdrola "porta dues dècades" operant al país, i, pesi a la venda, mantenen la seva presència en l'estat mexicà. El president de l'energètica espanyola ha expressat davant dels seus accionistes el seu agraïment a tots els treballadors que han estat fets servir durant els últims 20 anys, però també ha recalcat que l'empresa espanyola mantindrà 15 plantes, "gairebé totes elles de generació renovable", a Mèxic.

Malgrat que l'empresa s'ha desfet de la major part del seu negoci al país americà, aquesta entén que Mèxic és un mercat atractiu, en el qual encara queden coses per fer, sobretot en matèria de descarbonització. Galán ha explicat que l'acord s'ha donat en un entorn en el qual ha pesat la política energètica del país, però també la defensa dels interessos dels accionistes d'Iberdrola. Com fos, l'empresa amb seu a Bilbao, malgrat mantenir part del seu negoci en terres mexicanes, s'ha decantat per enfortir la seva presència en altres mercats principals, com els Estats Units, on la seva operativa cada vegada és major i els seus projectes van a més.

Encara que Galán va confirmar que segueixen totalment compromesos amb Mèxic, Iberdrola, ara, tractarà de fer-se fort als països amb una qualificació de deute positiu, sobretot a Europa i als Estats Units, tal com va informar ON ECONOMIA un dia després d'oficialitzar-se l'acord entre Mèxic i la companyia. La desinversió al país centreamericà ha implicat l'enfortiment de la seva posició en altres nacions amb una qualificació de deute positiu. Aquesta operació s'emmarca en el Pla Estratègic 2023-2025 presentat el passat 9 de novembre, el qual remarca la recerca d'Iberdrola d'operar en mercats més sòlids, alhora que ser una empresa descarbonitzada.

Galán posa en relleu l'any "rècord" d'Iberdrola i millora el dividend

D'altra banda, en la Junta General d'Accionistes celebrada aquest divendres, Galán ha reafirmat que el 2022 va ser un "veritable any rècord per a l'empresa", tant en l'estructura financera, com en l'àmbit borsari, sent una de les dues elèctriques més grans del món per capitalització borsària. Per al president de l'empresa, Iberdrola és ara una "companyia més sòlida, més sostenible i diversificada que mai". Davant de la bona dinàmica comercial, la directiva ha presentat una millora del dividend als seus accionistes fins als 0,49 euros per acció.

Iberdrola, que durant la jornada d'ahir va anunciar uns beneficis trimestrals de 1.485 milions d'euros i unes inversions de més de 10.000 milions d'euros, manté la dinàmica comercial, la qual implica continuar creixent en matèria de sostenibilitat. Galán ha destacat que l'empresa continua creixent en un "context complex, tant en el geopolític, com en el macroeconòmic", destacant les pujades de tipus d'interès i l'encariment dels preus de les matèries primeres energètiques.

A més d'això, i arran dels canvis reguladors que Europa planteja per al mercat elèctric, el president insisteix que són necessàries "mesures predictibles", les quals forgin un entorn propici per dur a terme les inversions milionàries que el Vell Continent necessita per descarbonitzar la seva economia.