La CNMC va donar llum verda a l'opa del BBVA sobre Sabadell el passat 30 d'abril. L'operació, encara pendent de rebre el vistiplau del govern espanyol, no està exempta de riscos per a la competència i, per això, el banc que presideix Carlos Torres va presentar diversos compromisos. Entre ells, el de preservar caixers automàtics, minimitzant el tancament d'oficines, i el de mantenir les comissions que en el dia d'avui cobra el banc català, però no de manera indefinida.
El BBVA es compromet a mantenir aquests compromisos durant 18 mesos (un any i mig) o fins i tot que es materialitzi la fusió, una cosa que podria passar en menys temps. Es tracta del remedi de menor durada, ja que en la majoria dels casos (crèdit a pimes, comptes per a clients vulnerables o serveis de pagaments) s'estenen durant tres anys.
Una vegada que acabi aquell període d'any i mig, el BBVA podrà imposar les seves comissions en caixers, i en el dia d'avui són més cares que les del Sabadell. També podrà renegociar amb les empreses on actualment el Sabadell té acords (Euro 6000 i Cardtronics) encara que no té l'obligació de mantenir-los.
L'efectiu continua sent el mètode de pagament més utilitzat a Espanya
En els últims anys, s'ha reduït l'ús de l'efectiu a favor de la targeta i el mòbil, però els diners en metàl·lic continua sent el mètode de pagament més utilitzat a Espanya amb un 57% del total. Per això, la permanència dels caixers continua sent clau, encara que són moltes les entitats que han anat reduint el nombre de màquines que ofereixen als seus clients, provocant el descontentament de milers d'ells i l'exclusió financera d'alguns.
En l'actualitat, el BBVA té uns 4.600 caixers a Espanya i el Sabadell uns altres 2.300, davant per exemple els gairebé 6.000 i 3.000 caixers que tenien respectivament abans de la pandèmia. I en aquest context, la CNMC obliga el BBVA a no tancar caixers automàtics en codis postals on hi hagi una sucursal del Sabadell i no hi hagi altres bancs o només hi hagi un competidor, una cosa que passa en 11 municipis.
D'altra banda, el BBVA es compromet a mantenir l'accés a la xarxa de caixers automàtics de Banc Sabadell a tots els clients de les entitats pertanyents a les xarxes de Cardtronics (Bankinter, ING, Kutxabank, i diverses caixes rurals) o Euro 6000 (que són Abanca, Ibercaja, Kutxabank, Unicaja, Cajasur, Caixa Ontinyent i Colonya Caixa Pollença) en les mateixes condicions que tenien amb el Sabadell, durant el període pactat.
Si hi ha rescissió dels esmentats acords amb Euro 6000 i Cardrtonics, i la fusió es duu a terme abans que finalitzi l'esmentat període de divuit mesos, BBVA haurà de negociar un nou acord amb aquestes entitats en els mateixos termes i condicions durant el període restant.
Respecte de les entitats amb les quals el Sabadell no manté acords d'accés a caixers automàtics, el BBVA es compromet a no modificar la política de comissions actualment aplicada pel banc català per a les retirades d'efectiu realitzades amb targetes emeses per tercers, durant el termini establert.
Després de la fusió: comissions més altes
Els compromisos pactats amb Competència són temporals, de manera que, una vegada que es produeixi la fusió o en el millor dels casos, passats aquells 18 mesos, el BBVA tindrà llibertat per aplicar les comissions que més li interessi. I tenint en compte que les seves són més altes que les del Sabadell en tots els casos, els clients de qualsevol banc podrien patir un increment.
El Sabadell no cobra als seus clients comissions per treure diners als seus propis caixers amb targeta de dèbit, però tampoc als set bancs que formen part de la xarxa Euro 6000 si retiren 60 euros o més. Si és menys quantitat, la comissió és de 0,65 euros, igual com en els caixers de la xarxa Cashzone per reintegraments de qualsevol import.
Però el BBVA, que tampoc no cobra als seus clients per treure efectiu a dèbit als caixers de la seva marca, sí que cobra comissió als seus clients a tots els altres caixers, sigui quin sigui el banc. En concret, el 100% de la comissió fixada pel titular del caixer; D'altra banda, si un client que no és del Sabadell utilitza un dels seus caixers, la comissió que cobra l'entitat per la retirada d'efectiu assoleix els 1,80 euros. Tanmateix, la mateixa comissió en BBVA és molt superior, de 2,70 euros.
Si les retirades de diners són a crèdit, les comissions són encara més grans. A Sabadell del 4% del total amb un mínim de 3 euros si és en caixer propi i a més, el 100% de la comissió fixada pel titular del caixer. I en el BBVA, el 4% del total amb un mínim de 4 euros, a més també del 100% de la comissió fixada pel titular del caixer.
Per tot això, la CNMC ha demanat el banc de La Vela que avisi a la Direcció de Competència si hi ha un canvi de condicions per als clients del Sabadell, en el cas que la fusió es realitzi abans de 18 mesos o en el cas de rescissió dels acords amb les entitats afiliades a la xarxa Euro 6000 i amb Cardtronics.
la CNMC monitorarà si poden produir-se nous riscos i si aquest fos el cas, podrien allargar-se els remeïs més temps, segons va explicar fa uns dies la presidenta de l'organisme, Cani Fernández.