BBVA i Sabadell reaccionen davant de la fuga d'accionistes. Les dues entitats han anunciat en els últims dies suculents dividends i recompres d'accions. El seu objectiu és convèncer, principalment, els seus inversors minoritaris, si bé, entre els dos bancs han perdut uns 35.000 l'últim any i més de 100.000 des de 2020, segons es reflecteix als seus informes financers.

BBVA s'emporta la pitjor part atesa la seva mida. Als dos últims exercicis s'ha deixat pel camí a 78.000 accionistes. El 2020 cap banc no va poder pagar dividends després del mandat exprés del Banc Central Europeu, la qual cosa ja va provocar una primera estampida d'accionistes a la banca. Però el 2021, quan el banc va recuperar més de 9.000 milions a la Borsa espanyola després de la caiguda del primer any en la pandèmia i també el dividend, els seus accionistes ja van baixar en 52.400. I l'últim any, malgrat anunciar i posar en marxa la recompra d'accions més important d'Europa, en va tornar a perdre uns altres 25.600.

El banc que presideix Carlos Torres va invertir, entre novembre del 2021 i setembre del 2022, aproximadament 3.160 milions d'euros per amortitzar el 9,6% del capital social. Però aquesta inversió no ha servit a l'entitat per retenir els accionistes, així que ha decidit treure l'artilleria pesada i anunciar que aquest 2023 destinarà -com a mínim- la meitat dels seus beneficis a retribuir els inversors.

En concret, BBVA anunciava aquest dimarts que, de 6.420 milions d'euros que ha guanyat el 2022, dedicarà més de 3.000 milions d'euros a la remuneració a l'accionista. D'aquesta forma, elevarà el dividend en efectiu de l'any fins a 43 cèntims d'euro bruts per acció. De manera que serà el més alt en 14 anys i un 39% més que el 2021. Alhora, el banc posarà en marxa un nou pla de recompra d'accions per valor de 422 milions d'euros.

El conseller delegat de BBVA, Onur Genç, deixava clar el compromís que té el banc amb els seus inversors. Explicava que repartiran anualment entre el 40% i el 50% del benefici de l'exercici (payout), amb l'opció de combinar el pagament en efectiu amb recompra d'accions. Però a més no descartava la possibilitat de realitzar pagaments extraordinaris per l'excés de capital que encara tenen (uns 2.500 milions d'euros). El president de BBVA, Carlos Torres, assegurava que volen treballar "sense excés de capital" el 2024, de manera que, si no es creua cap inversió, destinaran els diners a millorar els dividends dels inversors.

El president i el conseller delegat van recordar aquest dijous que, després de la venda del seu negoci als Estats Units el 2021, ja van informar que el seu principal objectiu era mantenir la ràtio de capital CET1 'fully loaded' en un rang d'entre l'11,5% i el 12%, una meta que ja han aconseguit, amb una ràtio del 12,61% a tancament de 2022.

De manera que si tanquen l'exercici amb excés de capital, les opcions són "o utilitzar-lo per créixer de forma orgànica o tornar-lo als accionistes", asseguraven. "És possible que hi hagi altres pagaments extraordinaris als nostres accionistes en el futur. Sigui quin sigui l'excés de capital, és possible que hi hagi altres mesures extraordinàries", agregava el CEO.

Sabadell perd més de 25.000 accionistes

Banc Sabadell també ha perdut 25.700 accionistes en els últims dos anys. El 2021 gairebé 16.000 i el passat exercici uns altres 9.800. El banc català va ser dels més perjudicats en borsa durant el primer any de la pandèmia, quan les seves accions es van desplomar un 65% fins a mínims històrics i la seva capitalització en més de 3.800 milions. Però el 2021 i el 2022, l'entitat ha viscut la situació contrària. Els seus títols van recuperar un 67% del seu valor el primer any i un altre 26% el segon. A més, el seu valor en borsa ha crescut en uns 3.000 milions en els dos últims anys. I actualment fins i tot supera els nivells prepandèmia. Però tampoc això no ha servit per frenar la desbandada.

De manera que el banc que dirigeix César González-Bueno també ha tret les seves armes i ha anunciat que elevarà el payout al 50%, un pagament complementari en efectiu de 0,02 euros per acció i una recompra d'accions per valor de 204 milions d'euros.

Banc Sabadell ja va deixar clar el novembre de 2021 la seva intenció de compensar l'operació fallida de BBVA (entitat amb la qual va intentar fusionar-se) impulsant el dividend encara que no ha pogut fer-ho fins aquest any, després de presentar un dels millors resultats de la seva història.

Bankinter perd menys de 1.000 accionistes

La banca ha perdut accionistes de manera generalitzada en els últims anys, a falta de conèixer les dades de Santander o CaixaBank que presenten comptes entre aquest dijous i divendres, una altra de les entitats que ja ho ha fet, Bankinter, presenta un escenari molt diferent.

En el seu cas, la sortida d'accionistes és residual, menys de 1.000 entre 2021 i 2022. En concret, alguna cosa més de 700 el primer any i menys de 100 el segon. Malgrat que les seves accions no han pujat tant en borsa ni l'entitat ha dut a terme una recompra d'accions milionària, el banc que dirigeix María Dolores Dancausa ha aconseguit retenir millor els seus accionistes.