La companyia Fagor Arrasate, integrada a Corporación Mondragón, ha adquirit el 70% de Ribinerf, una empresa constituïda a Girona el 1986 que fabrica maquinària robotitzada amb tecnologia 3D i intel·ligència artificial. Ribinerf fabrica maquinària robotitzada estandarditzada, amb tecnologia de visió 3D i intel·ligència artificial, per a l'automatització de processos de classificació de peces, binpicking, racking i verificat 3D de peces en escenaris no deterministes. L'operació posa a disposició de Fagor Arrasate una tecnologia capdavantera en el mercat per a l'automatització de processos de control de qualitat, la preparació de comandes (picking) i d’emmagatzematge en prestatgeries industrials (racking), que són crítics per als clients del sector de l'automòbil, l'electrodomèstic i la siderúrgia.

La companyia guipuscoana, dedicada al desenvolupament de béns d'equip per al conformat i processament de materials metàl·lics i resines sintètiques (composites), ha assenyalat que amb aquesta adquisició Fagor Arrasate aposta per "reforçar les seves capacitats tecnològiques associades a l'automatització de processos de fabricació". "Es tracta d'una operació plenament alineada dins de la nostra estratègia d'innovació, que aposta per oferir solucions d'automatització cada vegada més intel·ligents, flexibles i productives", ha assenyalat el director general de Fagor Arrasate, Unai López. Per a Fagor Arrasate, la incorporació de la marca gironina incrementa el seu valor en el disseny i fabricació de solucions per al conformat d'acer, alumini i inoxidable, entre d'altres. La seva producció es destina a clients com el Grup Volkswagen, Ford, Stellantis o Tesla, així com als proveïdors de l’automoció Gestamp, CIE o Magna, a més empreses del sector siderúrgic i dels electrodomèstics.

La companyia compta amb 660 llocs de treball repartits a les seves plantes del País Basc, la Xina, Mèxic, Alemanya i els Estats Units i la facturació mitjana els últims anys ha estat superior als 200 milions d'euros.

Les màquines de Ribinerf "no es limiten a fer la tasca", sinó que, gràcies a la IA, "tenen la capacitat de prendre decisions i de resoldre per si soles les incidències que apareixen en la producció" minimitzant així els temps de parada de línia i treballant amb el màxim rendiment, cosa que permet millorar competitivitat dels seus processos, ha assegurat Unai López. L'aplicació de la robòtica, la intel·ligència artificial i la visió 3D, suposen a més a més "substancials estalvis" en els costos associats a la no qualitat i eviten devolucions de lots de peces per part dels clients, ha precisat López.

Per la seva banda, el cofundador de Ribinerf, Xavier Ribalta, considera que l'operació amb Fagor Arrasate permetrà a la seva companyia l'accés a nous mercats i clients.