Endesa va obtenir un benefici net de 583 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, la qual cosa suposa pràcticament duplicar els seus guanys de 293 milions d'euros registrats el mateix període de l'any anterior, impulsada pels bons resultats en totes les seves línies de negoci i la caiguda del gravamen temporal energètic que van patir les empreses del sector durant els dos últims exercicis, segons ha informat la companyia aquest dimecres.
Els ingressos de l'elèctrica en el període de gener a març van ascendir a 5.899 milions d'euros, la qual cosa suposa un 6,3% més en comparació amb el mateix període de 2024. El resultat brut d'explotació (Ebitda) del grup es va situar a tancament de març en els 1.431 milions d'euros, la qual cosa representa un increment del 32,6%. Després de la recent apagada al país, la multinacional urgeix a garantir la seguretat de subministrament i la competitivitat del sistema elèctric.
Així, ha considerat que tot això situa Espanya "en un escenari en evolució que presenta nous desafiaments en termes de seguretat de subministrament i estabilitat del sistema, com s'ha vist recentment", després de l'apagada soferta el passat 28 d'abril pel col·lapse del sistema elèctric peninsular.
Endesa preveu assolir un benefici net de fins a 2.000 milions
Amb aquests resultats, Endesa ha ratificat que avança cap al compliment dels seus objectius per a aquest 2025, en els quals, segons va anunciar en el seu últim Capital Markets Day al novembre, preveu un benefici net ordinari d'entre 1.900 milions i 2.000 milions d'euros i un ebitda d'entre 5.400 milions i 5.600 milions d'euros.
La generació de caixa del grup va mostrar un robust comportament en el primer trimestre i es va situar en 1.200 milions d'euros, la qual cosa sustenta la sostenibilitat de les principals magnituds financeres.
Respecte al deute brut, es va mantenir estable respecte del tancament de l'exercici anterior, en 10.500 milions d'euros, mentre que el deute financer net es va incrementar un 9% sobre el tancament del passat exercici, fins als 10.200 milions d'euros, sobre la base de les inversions amb criteri de caixa del trimestre (600 milions d'euros), el pagament del dividend a compte (500 milions d'euros) i el tancament de la compra dels esmentats actius hidroelèctrics per aproximadament 1.000 milions d'euros.
Pla de recompra d'accions
Endesa ha indicat després de la presentació dels resultats que la "inestable" situació geopolítica ha elevat els preus de les matèries primeres en el trimestre, afegint-se a l'alta volatilitat dels preus diaris del pool elèctric, situant el preu mitjà en 85 euros per megawatt hora (MWh), la qual cosa suposa un 90% més que en el mateix trimestre de l'any passat.
Així mateix, entre els mesos de gener i març, l'energètica ha progressat en la seva estratègia d'optimització de l'ús del capital disponible amb el tancament de la compra de 626 megawatts (MW) hidroelèctrics, la venda d'un 49,9% d'un segon paquet d'actius solars en operació, i el llançament d'un pla de recompra d'accions de fins a 2.000 milions d'euros dels quals 500 milions d'euros estan ja en execució.