La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i Bolsas y Mercados Españoles (BME) han presentat aquest dimecres una nova modalitat de sortides a borsa que agilitza els tràmits. L'objectiu és facilitar l'accés de les empreses al mercat.

Aquest nou procediment, anomenat BME Easy Access, permetrà l'admissió directa de les accions als mercats regulats sense l'exigència d'obtenir una distribució mínima, o free float, amb caràcter previ a l'admissió. D'aquesta manera, el procés de sortida a borsa quedaria separat de les circumstàncies macroeconòmiques i de liquiditat dels mercats, fet que afavoriria la planificació de les empreses i evita el risc que circumstàncies alienes a la companyia frustrin la sortida a borsa.

Espanya serà el primer país en permetre aquesta nova modalitat. Així s'avançarà a algunes mesures previstes en la Listing Act aprovada per la Unió Europea per revitalitzar els mercats públics. Aquesta mesura respon també a una de les recomanacions de l'informe de l'OCDE per revitalitzar els mercats de capitals espanyols, inclosa entre les relatives a promoure les condicions per a l'admissió i negociació a borsa, segons indica la CNMV en un comunicat.

Aquestes seran les característiques de BME Easy Access:

  • S'inverteix la seqüència temporal de la sortida a borsa, que comença amb la verificació del fullet, seguida d'una admissió sense distribució.
  • Les empreses que vulguin acollir-se a aquesta modalitat hauran de tenir una valoració superior als 500 milions d'euros, si bé la CNMV podria autoritzar l'accés a companyies de menys capitalització.
  • Quan l'emissor consideri oportú, i en un termini de fins a 18 mesos, realitzarà una o diverses col·locacions (mitjançant blocs o OPV/OPS) després d'elegir el moment temporal amb una petita antelació en lloc dels diversos mesos com passa actualment.
  • Fins que s'obtingui el free float requerit, la negociació es farà exclusivament entre inversors professionals, a través de la modalitat de blocs. Una vegada s'obtingui prou difusió, les accions de la companyia començaran a negociar-se en la modalitat de contractació general del Sistema de Interconexión Bursátil Español (SIBE).
  • Si transcorreguts 18 mesos des de l'admissió inicial no s'obté una distribució suficient, la CNMV analitzarà la situació i, en funció de les circumstàncies, podria ampliar l'esmentat termini o donar per compliment el requisit de free float amb la distribució aconseguida fins aquesta data, segons la legislació vigent. Si després d'una eventual extensió del termini la companyia no dugués a terme la col·locació, la CNMV procediria a l'exclusió d'ofici de les accions.
  • BME Easy Access és una opció complementària a la qual podria optar qualsevol empresa que vagi a sortir a borsa si, en registrar el fullet, les condicions del mercat no acompanyen la col·locació.

La posada en marxa d'aquesta nova modalitat requerirà l'aprovació per part de la CNMV de la modificació de les Circulars de les Borses de Valors d'Admissió a Negociació i de la Circular de la Societat de Borses relativa a les Normes de Funcionament del Sistema d'Interconnexió Borsari, segons precisa la mateixa CNMV.

En la presentació aquest dimecres de BME Easy Access, el president de la CNMV, Carlos San Basilio, va apuntar que, en els últims anys, la ràtio d'èxit de les sortides a borsa a Espanya se situa al voltant d'un 50%, o sigui, que en un 50% dels casos s'ha retirat a l'últim moment, motiu pel qual, per eliminar aquesta situació, s'ha llançat aquest nou procediment.

El conseller delegat de BME, Juan Flames, va indicar que, amb aquest procediment, les sortides a borses "quedaran separades de les circumstàncies macroeconòmiques i de la liquiditat dels mercats, que afavorirà la planificació de les empreses i mitigarà el risc que circumstàncies alienes" a les companyies frustrin el seu debut. Ha recordat que, durant l'última dècada, les empreses cotitzades a Europa s'han reduït un 44%, i a Espanya, un 17%. "Si aconseguim revertir aquesta situació, els resultats sobre l'economia i la competitivitat serien extraordinaris", ha recalcat.