D'una tradició pràcticament secundària fa dues dècades a ser la protagonista i inflar-la per fer-la més gran. Fer cagar el tió s'ha convertit en una tradició que, a Catalunya, ha aconseguit marcar caràcter propi i fer ombra als Reis d'Orient o el mateix Pare Noel. Al contrari del que passa amb d'altres festes pròpies, com la Castanyada, el Tió viu un moment molt dolç i les seves activitats ja va més enllà de donar-lo de menjar i fer-lo cagar la nit del 24 de desembre o per Nadal, el 25 de desembre. Ara, se suma un altre periple: anar-lo a recollir al bosc.

RupitRajols
RupitRajols

Del garatge al bosc

Sonia Garcia, mare de l'Aleix, un nen de 3 anys, ho explica així: "Recordo de petita que a casa no teníem el Tió, tan sols estava a casa dels meus cosins i quan arribava el gran dia, anàvem per recollir alguns caramels. Ara és impensable que els nens no tinguin a la seva llar el seu propi tronc". I Gerard Lafoz, pare d'en Marcel, un nen de 4 anys hi suma: "Tota la vida l'he vist treure del garatge o les golfes dels meus avis. Ara, considero que el moment ha de ser més màgic i és massa fred per un menut, treure un tronc d'entre les andròmines de casa i posar-lo al costat de l'arbre de Nadal".

Caçations
Caçations

Per tot això, l'activitat d'anar a recollir-lo al bosc s'ha convertit en una mena de ritual. D'una banda, hi ha l'argument de marcar un ritual que sigui més creïble, però de l'altra passar el dia o, fins i tot, el cap de setmana. Per això, han proliferat en els darrers temps, pràcticament una desena d'empreses dedicades a organitzar aquesta activitat i complementar-la amb d'altres elements. Totes elles, sembla que han equilibrat pres i la mitjana per anar-lo a cercar al bosc, amb una guia i quedar-te, finalment, el Tió, ronda els 35 euros per persona de mitjana.

Empreses, masies i associacions

I tenim exemples. Una de les empreses més consolidades és la Caçations. D'entrada, donen l'opció d'anar a un indret concret de Catalunya: Rupit, Collserola, Mura o Camprodon, entre d'altres. Un cop inscrit, tres dies abans del dia reservat rebràs per correu electrònic un mapa amb la descripció per trobar el tió i les coordenades GPS. En el mapa tindràs un telèfon d'assistència. I quan arriba la data desitjada, es dona un termini de tres hores per trobar el Tió. A tall d'exemple, en el cas de Camprodon donen com a obsequi unes galetes Birba per alimentar el tronc i asseguren que són fabricats per ells mateixos amb una llargada de 35 centímetres. Llorenç Vallès, Fundador de Caçations ens ho amplia per ON ECONOMIA: "El Caçations va sorgir com una idea d'activitat familiar a Rupit per convidar a les famílies a descobrir racons desconeguts i el seu valor natural, sense fer una activitat d'impacte intensiu. Com que els amagatalls estan dispersos per àmplies zones no tenim totes les famílies anant pels mateixos camins i corriols".

40.000 persones amb deu anys

La valoració de com s'ha traslladat una idea a la pràctica és excel·lent: "Després del primer any a Rupit, i d'això ja en fa 10, l'èxit de la proposta va ser molt gran. Pensàvem que vindrien 10 famílies aquell primer any i en van venir 500. I vam decidir organitzar la mateixa activitat a altres llocs de Catalunya. Ja no es tractava d'ajudar a descobrir racons de Rupit, sinó de tot Catalunya. I també hi havia alguns llocs que ens demanaven d'organitzar-hi allà l'activitat. I d'aquesta manera l'oferta de llocs on fer el Caçations ha anat creixent cada any. Amb aquest any potser ja podrem dir que unes 40.000 persones han gaudit del Caçations", subratlla Vallès.

Una altra empresa que s'ha fet un lloc és el Trobations. Per 35 euros s'inclou el tió i l'activitat i dona l'opció d'afegir un missatge, una mena de carta, quan l'infant el troba. Aquest se situa en el bosc encantat de Gurb.

Caçations
Caçations

Però ells no són els únics. El negoci rural també ha ampliat el seu catàleg afegint aquesta activitat. És el cas del Buscations de Mas Casablanca. Des de la seva web detallen: "Es fa un recorregut/visita a la granja. Es donen pistes als nens i nenes sobre l'última vegada que han vist el Tió, i amb l'ajuda de Fermí i Valentina, els protagonistes dels contes de Mas Casablanca, podreu trobar-lo! Hi ha 3 mides diferents de Tions o també podeu portar de casa el vostre tió". En aquest cas, els preus varien depenent de la mesura dels tions escollits per cercar: 25, 18 o 12 euros, a banda de l'entrada per adults i infants. Un altre, Mas Joan, situat a Espinelves, sumen buscar el tió a altres activitats que ja tenien anteriorment com els banys al bosc, l'arborètum o els vivers. Aquest negoci afegeix la personalització amb el nom del nen o nena en el tió quan el troba. 

La moda és tan gran que l'èxit fa que altres perfils professionals o sense ànim de lucre també se sumin. D'entrada, alguns ajuntaments afegeixen aquesta mena de rutes al seu calendari d'activitats nadalenc, però també associacions, com la Cooperativa d'Iniciativa Social GEDI. Des de la masia Can Colomé dels Escarabats, a Sant Climent de Llobregat, ofereixen tota l'activiat completa per 35 euros o 10 euros si ja portes el tió de casa, subjecte a condicions de nombre i edat dels membres de la família. I adverteixen que tots els que ells ofereixen, són fabricats per ells mateixos, i "alguns poden portar cara i altres no".

La força d'Instagram

La Bel i l'Adrià, monitores de Can Colomé, asseguren per ON ECONOMIA: "Només podem parlar positivament de l'activitat de buscar el tió. Abans que res, comentar que tot això no hagués estat possible si els tions no haguessin escollit la nostra finca per venir a buscar a les seves famílies". I afegeixen: "És el primer any que fem l'activitat oberta al públic. Només hem fet publicitat per Instagram i entre les sòcies de la cooperativa propietària de la masia i gestora de l'empresa d'inserció que treballa la finca. Tot i la poca difusió, les places estan pràcticament plenes".

Així doncs, les activitats comencen el mes de novembre i es fixen, com a màxim, el 23 de desembre per anar a cercar el tió. Aquesta activitat també pot ser una bona inversió si es fa per primera vegada amb l'infant, ja que inclou la despesa d'un tió, però els promotors asseguren que les famílies repeteixen cada any a causa de l'èxit que té entre els seus fills i filles. Per això, molts portals avisen de fer la reserva i, en alguns casos, les dates estan totalment exhaurides.