L'Institut de l'Empresa Familiar, que representa grans empreses familiars espanyoles com Mercadona, Acciona, Mango, Puig o Osborne (un 40% d'elles catalanes), ha assegurat en un comunicat que encara que el pacte d'investidura de Pedro Sánchez "té el benefici de la seva legitimitat democràtica", li generen "profunda preocupació" les reaccions que ha suscitat entre associacions de jutges, fiscals i el Consell General del Poder Judicial, entre altres. Per als empresaris, que s'afegeixen així a les crítiques de CEOE, "la ruptura dels amplis consensos que es van forjar entorn de la Constitució de 1978 podria allunyar-nos del millor període de la nostra empresa recent".

El comunicat evita esmentar la llei d'amnistia i no relaciona directament els pactes de govern amb aquesta amenaça a la Constitució, però dona a entendre en tot moment que les negociacions en suposen una més inestabilitat per a Espanya, tant en termes socials com econòmics. "Aquesta absència de reformes ja es tradueix en una sostinguda pèrdua de competitivitat del nostre país que es reflecteix en el deteriorament de la nostra taxa de convergència amb les altres economies europees", apunta en relació amb la manca de consensos.

"Volem fer una crida a les forces polítiques democràtiques perquè imperi la responsabilitat, la moderació i el ferm respecte als pilars fonamentals, que han possibilitat que Espanya sigui la societat lliure, dinàmica i moderna de la qual avui gaudim," resa el comunicat.

Altres entitats empresarials s'han expressat en sentit crític amb els pactes de Pedro Sánchez per formar govern. L'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) ha destacat per la seva part que es tracta d'"una vulneració de l'estat de dret i de la legalitat constitucional", segons relata el seu consell rector en un comunicat publicat aquest dimarts.

En la mateixa línia es pronuncia l'Associació de Consultors Immobiliaris (ACI) -en la que s'inclouen BNP Paribas Real Estate, Catella, CBRE, Colliers, Cushman&Wakefield, JLL, Knight Frank i Savills-, que ha puntualitzat que podria desembocar en "una pèrdua de la confiança dels inversors", ja que les mesures anunciades "afectaran la percepció d'estabilitat i transparència", claus per a l'atracció de capital, sota les seves paraules.

Per la seva part, la Confederació Espanyola de Joves Empresaris (Ceaje), també en contra dels pactes, enumera que aquests poden generar "la distorsió de la unitat de mercat i deteriorar la imatge d'Espanya a l'exterior", al que afegeixen que l'acord "menysprea el diàleg social i debilita la pau social i convivència".

La postura contrasta amb el beneplàcit de Pimec, la patronal de petites i mitjanes empreses catalana, que s'ha mostrat favorable "als acords que permetin solucionar els problemes de la política".