La reducció del consum d'energia i l'ús d'energia procedent de fonts renovables al sector de l'edificació són importants per reduir l'empremta de carboni i per descarbonitzar i millorar la qualitat del parc residencial espanyol, ja per si mateix obsoleta en aquesta matèria. El consum d'energia dels edificis residencials representa entre un 25% i un 35% del consum d'energia total a Espanya, i entre el 10% i el 12% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, per la qual cosa actuar en aquest segment és primordial per al compliment de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, marcat per les Nacions Unides, i subscrita per la Unió Europea. Amb aquest propòsit, en el conjunt de la Unió Europea, una part dels fons Next Generation es destinen a finançar les actuacions de rehabilitació del parc d'habitatges.

En la transposició dels fons, Espanya ha instrumentalitzat els ajuts a través de cinc pilars: habitatges, oficines, edificis residencials, barris, i ajuda a l'elaboració del llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació. En concret, el pla de rehabilitació integral residencial dotat amb 3.420 milions d'euros. Per agilitar la implementació del pla ha creat la figura de l'agent rehabilitador, una acreditació que ostenta EFFIC, una de les principals companyies que operen al sector.

Espanya té un dels parcs residencials més obsolets d'Europa, amb una mitja d'antiguitat dels edificis de 40 anys, per la qual cosa s'ha fixat com a objectiu tenir rehabilitades i adaptats al model d'eficiència energètica i reducció d'emissions 1,2 milions d'habitatges el 2030 per complir els objectius europeus.

L'esmentat d'una altra forma, a Espanya, 8 de cada 10 habitatges necessiten millores de la seva qualificació energètica, ja que el 81% de les llars està per sota de la qualificació D en l'àmbit energètic, segons xifres de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), i únicament 2 de cada 10 edificis del parc residencial espanyol compte amb una certificació energètica entre l'A i la B. Segons la classificació, un habitatge de classe A és un 90% més eficient energèticament que una amb classificació G, equivalent a un consum de 56 kW/h m₂ en les de classe A -la millor qualificació-, davant els 516 kW/h m₂ en les de classe G -la pitjor. El grau d'eficiència energètica d'un habitatge es mesura per les emissions anuals de CO₂ i el consum anual d'energia primària no renovable que registra aquest habitatge.

"A Espanya hi ha una gran oportunitat. Hi ha 18 milions d'habitatges, d'un parc residencial total compost per 26 milions, que necessiten algun tipus de millora perquè tenen certificats molt per sota de l'exigit", assenyala Eduard Mendiluce, conseller delegat d'EFFIC, companyia especialitzada en ESG per al sector residencial a Espanya i propietat de fons gestionats per Blackstone, que ha obtingut l'acreditació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana com a entitat encarregada d'impulsar, fer seguiment i gestionar totes les actuacions necessàries per al desenvolupament d'iniciatives de rehabilitació o millora en el marc dels ajuts públiques Next Generation.

Des de la seva creació el 2022, EFFIC ha trepitjat l'accelerador i ha contactat amb més de 2.000 comunitats de propietaris, el que suposa gairebé 50.000 habitatges, i ha aprovat 300 pressupostos, dels quals, en un centenar, ha presentat ja la petició de subvenció. Així mateix, la companyia ha segellat acords amb Col·legis d'Arquitectes com el COAC i d'Administradors de Finques com el de Barcelona-Lleida.

"La regulació mediambiental serà cada vegada més rigorosa. Ja existeix una directiva europea que marca una sèrie de requisits que cal complir i els països s'estan anticipant a aquesta regulació. De fet, països com França ja compten amb limitacions d'aquest tipus i els propietaris d'habitatge que no disposen de certificats adequats no poden treure al mercat els esmentats immobles", adverteix Mendiluce.

La companyia acompanya a les comunitats de propietaris a tot el procés de gestió i objectius marcats per millorar l'eficiència dels edificis residencials, des de la gestió del procés i disseny de la reforma integral de l'immoble fins a la tramitació dels ajuts europeus, alleujant les comunitats de propietaris del pes de tot el procés administratiu i d'execució que això comporta. Això implica que l'equip de professionals d'EFFIC projecta les rehabilitacions que, usualment, inclouen les reformes de façana, coberta, millora de l'aïllament dels edificis i canvi de finestres. També la instal·lació de sistemes d'aerotèrmia i geotèrmia, així com la substitució de calderes i ascensors. La instal·lació de repartidors de costos energètics i d'il·luminació LED o les obres de millora de l'accessibilitat, entre altres actuacions.

Recentment, EFFIC ha obert la seva primera oficina com a agent rehabilitador (Fuenlabrada, Madrid), amb l'objectiu de continuar oferint assessorament a administradors de finques i comunitats de propietaris per a la millora de l'eficiència energètica en habitatges i edificis de tot el territori nacional.

Com a iniciativa privada, EFFIC ha estat reconeguda el 2023 per l'Urban Land Institute amb el premi 'PropTech Innovation Challenge', que ha convertit EFFIC en el referent europeu en renovació d'habitatges i edificis amb objectius d'eficiència energètica. També va ser premiada per The World-Class District Awards com el projecte immobiliari amb més impacte ESG del sector immobiliari el 2022.