En els plans de desenvolupament de producte de l'automobilística Ebro EV Motors, propietària de les antigues plantes de Nissan en Zona Franca i a Moncada i Reixac, és aprovat el llançament d'un tercer model, el S400 -el petit de la gamma- per a l'estiu d'aquest any. Tanmateix, l'arribada d'un tercer cotxe a la cadena de Zona Franca no serà suficient perquè els 200 operaris contractats en la modalitat de formació puguin passar a fixos, segons fonts coneixedores del procés de producció. Aquests treballadors hauran d'esperar que la factoria abandoni l'actual model d'"acoblament", pel de "fabricació".
La direcció entén que els actuals 450 operaris en plantilla amb contractes indefinits que estan lligats a la producció de cotxes en Zona Franca són suficients per afrontar la fabricació del nou S400, variant les unitats de producció dels tres models -S800, S700 i S400- en funció de la demanda del mercat.

Les fonts consultades assenyalen que el S400, que se sumeixi al S700 i el S800, arrencarà en la modalitat DKD (Direct Knock Down en anglès), actualment implantada a la factoria en què participen el grup Ebro i el fabricant xinès Chery, amb qui la catalana té acords de fabricació, disseny i comercialització. Aquest procés implica un cost logístic més gran, perquè el cotxe ve desmuntat en blocs més grans, concretament per unitats funcionals (com el xassís, el motor, la transmissió, etc.), més cars de transportar, que s'acobla en una factoria final. Tanmateix, el cost de muntatge del cotxe s'abarateix, en necessitar menys mà d'obra.
Els plans de la factoria impliquen abandonar el procés DKD pel model CKD (Completi Knock Down) que suposa un muntatge peça a peça, la qual cosa permet fabricar-ne cada una en diferents llocs. És la manera tradicional de fabricar cotxes. De fet, la intenció d'Ebro és anar substituint components procedents de proveïdors ubicats a la Xina, per fabricants ubicats a Espanya o Europa, en la mesura possible i de forma progressiva. Això implica un menor cost de transport, però necessita més mà d'obra. I, és aquí, quan els actuals operaris contractats en formació passaran a fixos en plantilla, segons les fonts coneixedores del procés.

Les fonts consultades per ON ECONOMIA assenyalen que la direcció de la factoria espera traslladar la producció d'acoblament al model de fabricació en l'últim trimestre d'aquest any, però ha de realitzar-se una profunda transformació de les instal·lacions, per la qual cosa no es descarta que pugui demorar-se al primer trimestre de l'any vinent. Límit en el qual els operaris, actualment en formació i sense una participació directa en el muntatge dels cotxes, tindran prou càrrega de treball per incorporar-se a la plantilla.
La transformació de la manera de produir en les plantes de Barcelona suposarà l'arribada dels models de grup Chery a la Zona Franca. Es donava per fet que el primer model que entraria en producció seria l'Omoda 5 en la versió elèctrica, però el vicepresident de Chery Internacional, Charlie Zhang, hi ha assenyalada recentment que juntament amb l'Omoda arribarà també el Jaecoo 5 electrico -models sobre qui es basen l'Ebro. Fonts del fabricant xinès matisen ON ECONOMIA que això passarà el novembre d'aquest mateix any. Per tant, la previsió és que la transformació de la planta, per fabricar en la modalitat CKD és endavant a l'últim trimestre d'aquest any, encara que les fonts oficials de la direcció de la factoria no entren a valorar les esmentades dates.

1.200 treballadors
Actualment, hi ha 1.200 persones treballant a Ebro EV Motors, segons va informar aquest dimecres l'automobilística, encara que en les plantes hi ha uns 850 operaris en processos de producció dels automòbils. D'ells, 650 en Zona Franca -on es fabriquen els cotxes-, 450 de contractats com fixos en plantilla i els altres 200, en formació. Els 200 treballadors restants del fabricant català són a les instal·lacions de Moncada i Reixac, dedicada a l'estampació. Aquesta última factoria, aprofitant els motles de peces de Nissan, continua fabricant per a la marca japonesa, encara que unes 30 persones també estan en formació. Segons les dades facilitades per l'empresa cotitzada en Borsa, l'any passat va obtenir 1,42 milions d'euros de serveis de fabricació a tercers.
En espera que comenci la fabricació del S400, anunciada ja fa diversos mesos, s'especula amb la fabricació d'una versió de gasolina i una altra d'elèctrica, la primera de l'empresa catalana. En aquests moments es munten el S700 (el primer que va entrar a la cadena a finals de l'any passat) i el S800, uns mesos més tard en les versions de gasolina i fa unes setmanes s'ha posat en marxa el muntatge de les versions híbrids endollables.
Producció
En cas de mantenir-se els plans, l'any podria acabar amb la fabricació de cinc models, els tres d'Ebro, més els dos elèctrics de Chery que esquivarà amb la producció a Europa els aranzels als elèctrics xinesos, que podrien entrar a final d'any. Sobre 2026 hi ha incògnita, encara que es parla d'un quart model d'Ebro -que podria ser el més gran, el S900, dissenyat a partir del Jaecoo 9 o fins i tot el S500, a partir de Jaecoo 5, que ja té plaça per començar a fabricar-se en versió elèctrica a Catalunya. I, fins i tot, algun més de la marca de Chery.
Les aspiracions d'Ebro són augmentar la seva gamma i, fins i tot, obrir-se a altres mercats, previsiblement Portugal. En qualsevol cas, l'objectiu oficial de producció continua sent de 130.000 unitats el 2029, encara que la meta és arribar als 200.000, màxima capacitat de l'antiga fàbrica de Nissan. Per a 2025, primer any complet de producció, les previsions estan en 20.000 unitats i, les fonts consultades, assenyalen que per al pròxim s'aspira a doblar-les. Sempre en funció de l'evolució del mercat i la demanda dels diferents models.
Respecte a la resta de treballadors de l'antiga Nissan, les fonts consultades assenyalen que queden per ressituar unes 350 persones -molts ja s'han col·locat en altres empreses- i s'espera la seva reincorporació a l'afluix de l'any vinent, quan vagin entrant nous models a les cadenes de muntatge.