El grup cerveser Damm i la malteria la Moràvia, juntament amb els productors agraris Semillas Batlle i Cupasa s'han aliat per estudiar l'impacte dels fenòmens climàtics extrems en el cultiu de l'ordi. El projecte ResOrMa , que compta amb la col·laboració del centre tecnològic Agrotecnio, preveu millorar la resistència de la planta davant els cops de calor i el rebrot precollita provocat per les pluges, factors que afecten directament la qualitat d'aquestes matèries primeres necessàries per a la producció de cervesa. 

Els canvis extrems, "fa variar la qualitat de la planta i la seva capacitat de germinar gra. Aleshores, el procés productiu que es basa a germinar l'ordi no el podem fer amb la qualitat que desitjaríem per fer cervesa", ha explicat la responsable de producció i medi ambient de la malteria la Moràvia del grup Damm, Neus Prieto.

Per tal d'evitar pèrdues econòmiques per tota la cadena de valor, el projecte aborda els cops de calor durant les etapes reproductives del cultiu i les pluges durant la primavera tardana i principis d'estiu. Així, els investigadors han experimentat als laboratoris amb pluges artificials i han modificat les condicions climàtiques de les parcel·les en experimentació, situades a Bell-lloc d'Urgell i Gimenells, ambdós municipis de Lleida.

"Muntem unes estructures de fusta per sobre les espigues i les cobrim per generar un efecte hivernacle. Quan s'omple el gra generem cops de calor i analitzem com respon la planta", ha dit l'investigador d'ICREA Agrotecnio-UdL, Gustavo A. Slafer.

Sega del cereal a una de les finques experimentals. Oriol Bosch / Alba Mor / ACN
Sega del cereal a una de les finques experimentals. Oriol Bosch / Alba Mor / ACN

Noves estratègies de cultiu

A banda de catalogar el nivell de resiliència de les varietats actuals que hi ha disponibles al mercat, el projecte també preveu planificar noves estratègies de cultiu per millorar la producció. "Potser hem de començar a fer les coses diferents, ja ens anem adaptant campanya rere campanya, però cal identificar què podem fer per augmentar la qualitat de l'ordi", ha assenyalat Prieto.

A falta de conclusions, el projecte també preveu identificar noves varietats més resistents i per catalogar-les com a cerveseres. L'estudi, que compta amb la col·laboració del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, s'allargarà fins al maig del 2026.