L'opa del BBVA-Sabadell es troba en un moment clau, ja que precisament el govern espanyol ha de decidir com tard aquest dimarts 27, si l'aprova amb les condicions que va imposar la CNMC o si l'eleva al Consell de Ministres, on podrien endurir-se aquestes condicions. I en aquest context, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afegit llenya al foc en comentar aquest dilluns que "facilitar" l'operació suposaria un "gravíssim error".
Les declaracions, a més, s'han fet a Barcelona durant la visita de la Ministra a l'espai de cooperativisme Bloc4BCN, acompanyada per la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica de l'Ajuntament de la capital catalana, Raquel Gil. A Catalunya, precisament, és on més rebuig de l'opa hi ha.
No només perquè el Sabadell és un banc català i podria desaparèixer, també perquè el BBVA, Sabadell i CaixaBank tenen copat gairebé tot el mercat i si un d'ells deixa d'existir, només dues entitats dominarien el mercat. El que ha provocat malestar entre patronals i associacions empresarials en aquests mesos. Així, Yolanda Díaz aprofitava també avui per advertir que Espanya té ja un "elevat risc" de "concentració bancària".
Així que insistia. "Torno a ser clara: és un gravíssim error facilitar aquesta opa", ha assenyalat la vicepresidenta, que també ha indicat que si tira endavant "encarirà el cost financer" de les petites empreses catalanes i les famílies "afectades" per aquesta operació. També ha avisat que, si l'operació es duu a terme, suposarà un "nou fenomen d'exclusió financera".
"Soc gallega, permetin-me que els digui que sabem el que és l'impacte social que té el tancament d'oficines bancàries", ha agregat Díaz, que a més ha afirmat que aquesta "absorció" pot suposar l'acomiadament de prop de "5.000 persones treballadores", segons recull EFE.
"S'ha d'impedir l'opa"
"Clar que estem discutint i parlant dins del Govern sobre aquesta realitat, però des de Sumar i aquesta vicepresidència som clares: ha d'impedir-se la formulació d'aquesta opa", ha assegurat Díaz.
Les declaracions de Yolanda Díaz en contra de l'opa no són les úniques que s'han escoltat per part del govern espanyol. El mateix ministre Carlos Cuerpo, que demà ha de decidir que fa amb l'operació, també ha criticat de manera pública el caràcter hostil de la mateixa i els problemes d'exclusió financera que podria portar.
Mentre que el president, Pedro Sánchez, va anunciar una consulta pública que després es va dur a terme durant dues setmanes. El BBVA, per tant, segueix en espera de conèixer que decidirà l'Executiu i com el pot impactar la seva decisió en l'operació d'adquisició del Sabadell, que ja fa més d'un any que ronda.
Sobre la consulta pública, per cert, ha parlat Carlos Cuerpo aquest dilluns. En concret, ha comentat que només es farà servir com un "mecanisme addicional d'informació" que ajudarà el Ministeri econòmic a valorar si s'eleva o no al Consell de Ministres "amb totes les garanties possibles". Sobre això, també, ha explicat que la consulta els ha permès recollir informació qualitativa i no ha estat una consulta perquè els ciutadans diguessin "opa sí, opa no".
El ministre ha comentat també que la consulta els ha servit per recollir "informació vàlida de motius d'interès general diferents dels de competència que es puguin veure afectats per aquesta operació". Tot i això, Cos no ha donat cap detall sobre la participació en aquesta consulta o sobre el sentit de les aportacions. S'ha limitat a desvelar que es publicarà un informe analític en el futur, sense donar una data concreta.