CriteriaCaixa enfila la seva sortida de l'accionariat de Cellnex. El hòlding de participades de la Fundació La Caixa vendrà el 2,64% i es quedarà amb només un 0,4%, amb el que ja no apareixerà entre els accionistes rellevants de la torrera que va ajudar a crear en el seu dia com a primer accionista d'Abertis.

Les companyies han comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dilluns després del tancament de mercats que Criteria ha iniciat la col·locació accelerada del 2,636% de Cellnex, que duu a terme JP Morgan. Es preveu que el dimarts abans de l'obertura de les borses ja s'hagi completat la venda, segons expliquen fonts financeres.

En el mateix comunicat a la CNMV, Criteria assegura que és titular del 3,028% de les accions de Cellnex, per la qual cosa en les últimes setmanes s'ha desprès ja de més del 1,3% de les accions, perquè en la seva pàgina web, i en la pròpia CNMV, aquest dilluns encara constava com a propietària del 4,36% de la companyia d'infraestructures de telecomunicacions que dirigeix Marco Patuano.

Després d'aquesta col·locació, La Caixa es quedarà amb el 0,392%, però no perquè desitgi romandre en l'accionariat amb una participació testimonial –aquesta no és la línia de Criteria– sinó “per a donar compliment a les potencials obligacions de bescanvi derivades dels bons sènior no garantits canviables en accions de Cellnex amb venciment el 22 de juny de 2025”. Tot indica que quan faci el bescanvi o en un any, el grup que presideix Isidro Fainé sortirà totalment de la torrera.

Més de 900 milions per a compres

Criteria aconseguirà una mica més de 600 milions d'euros amb la col·locació del 2,64%, mentre que la venda del 1,3% que ha fet en les últimes setmanes o mesos pot haver aconseguit altres 300 milions. El hòlding que dirigeix Ángel Simón comptarà així amb prop de 1.000 milions més per a assumir les despeses de les irrupcions a Colonial i ACS i l'increment de participació en Telefónica fins al 10%.

La notícia del dia en Telefónica és la sortida de CaixaBank, banc controlat per Criteria, del seu accionariat, una cosa amb la qual el mercat especulava feia temps i que no incideix en l'estratègia de La Caixa de guanyar pes en la teleco que presideix José María Álvarez-*Pallete.