El president colombià, Gustavo Petro, va afirmar aquest dimarts que la intervenció ordenada pel Govern en l'entitat prestadora de salut (EPS) Sanitas, del grup d'origen espanyol Keralty, va ser necessària per salvar el sistema de sanitat, però la mesura ha estat criticada per diversos sectors. La intervenció, per un període d'un any, va ser anunciada per la Superintendència de Salut al·legant presumpta insolvència de Sanitas, que té 5,7 milions d'afiliats a Colòmbia, basats "en l'incompliment dels requisits financers d'habilitació i altres factors", ja que els seus deutes fins al desembre sumaven més de dos bilions de pesos (uns 486 milions d'euros).

"El Govern té l'obligació de salvar el sistema de salut i la vida dels colombians", va manifestar Petro en el seu compte de X (abans Twiter), en la que va afegir que aquest sector arrossega des de fa anys problemes financers per presumptes mals manejos. Segons Petro, "l'actual sistema (...) va extreure recursos públics per desenes de bilions de pesos que no es van invertir d'acord amb la llei i es van perdre", i per això el seu Govern ha "d'actuar d'acord amb la llei i la Constitució i amb decisió".

Crítiques per la reforma de salut

Tanmateix, la intervenció en Sanitas "per prendre el control administratiu i corregir alguns dels errors administratius", va ser criticada per diversos sectors que consideren que es tracta d'una revenja del Govern contra empreses privades per l'imminent enfonsament en el Congrés de la seva controvertida reforma de la salut. "La resposta al fracàs de la reforma a la salut, que el Govern va ser incapaç de concertar, no és apoderar-se del sistema, primer de la Nueva EPS i ara de Sanitas", va manifestar en el seu compte de X José Antonio Ocampo, que va ser el primer ministre d'Hisenda de Petro, entre agost de 2022 i abril de 2023.

Ocampo, un prestigiós economista que també va ser secretari executiu de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (Cepal), va afegir: "El Govern és incapaç de manejar el sistema. Es necessita un acord amb els agents de les principals EPS per evitar la crisi total del sistema, que patirem tots els colombians." En la mateixa línia es va situar Alejandro Gaviria, que va ser ministre de Salut entre 2012 i 2018, en el Govern de Juan Manuel Santos, i d'Educació de Petro, entre agost de 2022 i febrer de 2023, i és considerat una de les veus amb més coneixement del sector de la salut.

"La imminent destrucció del sistema de salut és una tragèdia per a Colòmbia. El sistema de salut ha representat l'avanç social més gran des de 1991. El revengisme ideològic del Govern afectarà moltes vides i podria causar molts morts", va expressar Gaviria a X (abans Twiter).

Maniobra política

Per al senador David Luna, del partit opositor Canvi Radical, la intervenció del Govern a Sanitas forma part d'un pla per "portar aquest sistema de salut a la fallida". "Com no tenen els vots en el Congrés per aprovar la seva nefasta reforma a la salut, ara ofeguen el sistema per quedar-se amb el raig de recursos, per manejar-los al seu aire," va dir Lluna. El senador va agregar: "A aquest Govern no li importen els pacients, ni el seu accés a medicaments, cites ni tractaments. El que li importa és tenir la plata de la seva salut a disposició per fer campanya, per reelegir Petro el 2026."

El líder de Canvi Radical, l'exvicepresident Germán Vargas Lleras, també va assenyalar que des de fa temps ha advertit "que el Govern del canvi (lema de Petro) vol implementar per força la seva reforma a la salut". El sector empresarial, encapçalat per la presidenta de la Cambra Colombo Americana (AmCham Colòmbia), María Claudia Lacouture, també va expressar la seva preocupació pel pas fet pel Govern. "La intervenció de l'EPS Sanitas (...) deixa molts dubtes i preocupacions com per exemple la garantia de la bona atenció als 5,7 milions de pacients; que l'empresa compti amb totes les garanties en el procés, que hi hagi respecte a la propietat privada i que totes les accions estiguin emmarcades en el respecte a la Llei i la Constitució," va dir Lacouture.

Segons la presidenta d'Amcham, "els pacients i la seva oportuna atenció mèdica han de prevaler sobre qualsevol consideració de la Superintendència de Salut sobre l'EPS Sanitas". Sobre això, el superintendent de Salut, Luis Carlos Leal, va dir que tots els afiliats a Sanitas poden tenir "la certesa de què la funcionis de l'EPS continuaran (...) es garantirà la continuïtat en la prestació de serveis".