Construcciones Rubau abandona Colòmbia i el Perú. L'empresa catalana amb seu a Flaçà (Girona) ha decidit sortir d’aquests mercats a causa de les “paràlisis administrativa i contractual, a més de la important inseguretat jurídica”, segon es recull en els seus comptes anuals de l’exercici de 2022. Construcciones Rubau procedirà ara a buscar un comprador per als actius que té en els dos mercats, que tenen un valor de 6,3 milions d’euros, i posar fi a la seva activitat en aquests dos països, que l’any passat li van reportar pèrdues per 10,4 milions d’euros. L’empresa catalana té en reclamació la construcció d’un centre penitenciari al municipi de Buga, a l’oest del país, per al client públic Unidad de Servicios Penitenciarios y Carcelarios. 

“En el futur es procedirà a gestionar les reclamacions derivades de totes aquestes situacions abusives de les administracions públiques involucrades, encara que el seu desenllaç és incert en terminis i imports”, segons recull la societat en els comptes de l’exercici passat. Juntament amb aquest litigi, l’empresa catalana manté una disputa amb l’empresa pública PESR de Macedònia de quatre milions d’euros a conseqüència de la fallida construcció d’una autovia.

Malgrat aquest entrebanc en els dos països llatinoamericans, les xifres de l’exercici recullen un augment del resultat i també de la cartera d’obres. Un cop recuperada totalment l’activitat després de la pandèmia de la Covid-19, Construcciones Rubau va tancar el passat exercici amb un resultat de 4,85 milions d’euros de beneficis, enfront dels 9.428 euros de l’any anterior. La xifra de negoci va caure lleugerament, un 4,6%, fins als 116,6 milions d’euros, i el resultat d’explotació va assolir números negres després de les pèrdues de 5,67 milions d’euros de 2021.

Construcciones Rubau disposa d'una cartera d’obres de 500 milions d’euros, una xifra que suposa més de dos anys de producció, centrada a Espanya, Mèxic i Polònia (destacat). “Convé també valora que la contractació va ser molt fructífera, quasi superant la cartera d’obres del grup els 500 milions d’euros al passat febrer, cosa que suposa més de dos anys de producció, i centrada bàsicament a Espanya, Mèxic i Polònia”, sosté el grup. “L’evolució del negoci al mercat espanyol s’ha mostrat clarament favorable”, afegeix l’empresa.

Les previsions del grup per aquest exercici és assolir uns ingressos per producció de 125 milions d’euros, amb un marge mitjà proper al 10%. El resultat serà similar al de l’exercici de 2022, segons informa en els comptes, que signen Joan Rubau, Maria Carmen Fornesa Miquel Jurado, aquest últim com a conseller delegat del grup aliè a les famílies propietàries.  

Construcciones Rubau informa també que el 30% de la producció prevista en els propers exercicis és considerada diversificada, encara que alerta que la posada en marxa d’alguna d’aquestes activitats s’està endarrerint per la tardana arribada del fons Next Generation.

Desinversió a Mèxic

Entre les operacions destacades de l’any passat es troba el traspàs de les accions de dues concessionàries d’autopistes a Mèxic que li van reportar ingressos de 33 milions d’euros, amb una plusvàlua de 21 milions. Durant la primera meitat de l’exercici, la societat tenia previst tancar l’operació amb l’ingrés del segon pagament, que se situaria per sobre dels 20 milions d’euros, segons anuncia en els seus comptes.