El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, va reiterar aquest dimecres que continuen treballant en la investigació del cas Grifols. El supervisor borsari va recordar que s'ha compromès a analitzar la conducta del fons baixista Gotham City Research per si hi hagués hagut informació enganyosa al seu informe acusatori contra la farmacèutica catalana.

"No som allà perquè estem elaborant l'anàlisi començant pels comptes de Grifols. Haurem de concloure les nostres actuacions i, en funció de com acabin, prendrem els acords oportuns", va afegir Bonaventura. Unes declaracions que es van donar en el marc de la seva compareixença davant la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats per donar compte de l'informe de la CNMV de 2022, del qual no va poder informar el 2023 per l'avenç de les eleccions generals.

La CNMV va publicar el seu informe sobre Grifols, adduint nombroses "deficiències rellevants" en la seva informació financera, i va instar la companyia a corregir algunes xifres relacionades amb les ràtios d'endeutament i ebitda, així com a millorar la transparència. No obstant això, va donar suport, en trets generals, a la comptabilitat de l'empresa d'hemoderivats i no la va obligar a reformular els comptes.

En aquest sentit, l'organisme va deixar la porta oberta a possibles sancions a Grifols, així com contra Gotham, reiterant que continuen analitzant les acusacions del fons per si tinguessin dades errònies a propòsit. "Si finalment s'incoa expedient, ens comprometem a publicar la incoació", va assenyalar. No obstant això, va destacar que no té cap obligació legal de comunicar les seves conclusions en cas que no hi hagi sanció.

Sobre les actuacions dels baixistes

Cal recordar que Gotham va publicar les seves informacions sobre Grifols al mateix temps que va aflorar posicions curtes sobre la companyia, beneficiant-se així de la caiguda del seu valor en borsa. Respecte a aquest tema i de les mesures que es puguin prendre per no beneficiar als baixistes que emetin recomanacions, Bonaventura va rebutjar que es tracti d'una "maledicció espanyola", sinó que és una qüestió que ocorre a tots els mercats del món.

Va explicar que forma part habitual del negoci inversor i que la norma inclou dues condicions a aquesta pràctica: una, que qui emeti l'informe digui "clarament" que té una posició en la companyia de la qual parli, sigui alcista o baixista, i que hi hagi transparència sobre que hi ha un interès subjacent; i dos, que a l'informe no s'incorpori informació enganyosa o falsa "expressament".

"Si es respecten aquestes normes, jo crec que el mercat pot funcionar de forma ordenada", va subratllar. Bonaventura ha defensat, a més, l'actuació del supervisor en el cas de Grifols, en assenyalar la "celeritat" amb què s'ha actuat davant d'un informe [el de Gotham] que va arribar a desencadenar caigudes d'entre el 40% i el 50% segons les sessions borsàries.

"Davant d'aquesta informació, reaccionem fent una investigació d'urgència, enfocada en les qüestions que s'estaven posant en dubte, i recollim informació i emetem les conclusions amb la màxima celeritat dins de la complexitat que tenia l'assumpte", ha destacat.

Bonaventura defensa que Grifols no ha elevat el seu deute

Quant a les correccions que Grifols va aplicar a la seva informació financera a petició de la CNMV, Bonaventura va defensar que la cotitzada no ha notificat un augment de la xifra d'endeutament de 2023, sinó que es tracta d'una "lectura errònia". Segons les dades que va publicar, el deute total s'elevava fins als 10.527 milions d'euros, 1.111 milions més, però no es tracta de nou deute, sinó que es tracta de lloguers futurs dels immobles de més de 390 centres de donació de plasma que posseeix a tot el món.

"En la nostra comunicació [del 23 de març] deixem clar que, per les indagacions que vam fer, no es desprenia cap variació de la xifra d'endeutament dels comptes de 2023 i la que va publicar Grifols recentment [el 4 d'abril]", va explicar el president de la CNMV.

Tanmateix, la CNMV va demanar a Grifols que calculés la ràtio d'endeutament seguint dues metodologies, en una d'elles s'incloïen els arrendaments a llarg termini, i en l'altra no. "Però la xifra d'endeutament de la companyia no ha patit cap variació, no hi ha hagut cap increment de deute com a resultat de les indagacions que ha fet la CNMV", va concloure.