Carrefour ja treu rèdit de la seva estratègia de promocions. La cadena francesa va ser la primera a iniciar la guerra de preus enguany, així com els vetos a productes de fabricants pels seus "preus elevats", fet que ja ha vist recompensat aquests primers mesos d'any. D'aquesta manera, Carrefour ha aconseguit esgarrapar quota de mercat, guanyar clients i superar la barrera del 10%, només per sota de Mercadona, que lidera el mercat amb un ampli avantatge sobre la resta.

Segons les últimes dades actualitzades de la consultora Kantar Worldpanel (finals de febrer), Carrefour ha assolit el 10,1% del mercat de la distribució al detall a Espanya. Es tracta de 0,2 punts percentuals més que els registrats a tancament de desembre del 2023, quan l'ensenya gal·la ostentava el 9,9% del mercat. Una evolució que, tot i que un xic tímida, reflecteix el bon funcionament de la seva intensa estratègia comercial a inicis d'aquest exercici.

cuota mercado distribución kantar

Quota de mercat de la distribució a Espanya / Font: Kantar Worldpanel

El gener passat, Carrefour va anunciar la baixada de preu de fins a 500 productes de la seva marca blanca. Es convertia, així, en la primera gran cadena que opera a Espanya a llançar una oferta d'aquesta mena, i s'avançava als seus principals competidors. Més tard, cadenes com Dia, Mercadona o Lidl han anat llançant al mercat promocions del mateix estil, i s'han afegit així a la guerra de preus d'aquest 2024 en la qual estan immerses des de l'any passat.

D'aquesta manera, Dia va agafar el testimoni amb descomptes setmanals per a més de 200 productes, i el febrer la companyia de Juan Roig i l'alemanya Lidl van fer el mateix: descomptes en més 400 i 200 productes, respectivament. L'elevat preu dels aliments, que són els que està costant més de rebaixar en termes d'inflació, l'alta competència del sector i la lluita per no perdre marges, donen context a aquest escenari promocional en la distribució.

És per això que, com que l'empresa gal·la ha vist que la seva estratègia està donant fruits, ha decidit continuar optant per aquesta via. Aquest mateix mes, l'ensenya gal·la va ampliar els seus descomptes permanents a 500 productes més, fins a assolir el miler d'articles rebaixats, aquesta vegada incloent a la promoció productes frescos i marques de fabricants. Es tracta d'una estratègia que no és nova i que ja li va funcionar a Mercadona el 2023, que va aconseguir recuperar quota de mercat i superar-se a si mateixa gràcies a una rebaixa de productes agressiva.

Tensions entre distribuïdores i fabricants

Així mateix, l'augment del consum de productes de marca blanca i els preus elevats han provocat tensions entre distribuïdores i fabricants. I és que els aliments i altres articles de les distribuïdores han passat de copar el 38,5% de les vendes l'any 2021 a gairebé ja el 44% el 2023.

D'entre totes elles, Carrefour ha incrementat dos punts les seves marques pròpies, i ha passat del 29,6% el 2022 al 31,5% al tancament del 2023, malgrat que no és la que abusa més del gènere propi als seus lineals. El 82,1% de les vendes en valor de Lidl són de marca blanca, mentre que a Mercadona copen el 74,8% i a Aldi el 69,3%, segons dades de Kantar a tancament del 2023.

Aquest factor, juntament amb els esmentats anteriorment, està generant un any mogut pel que fa a les relacions comercials. Tant és així, que a començaments d'any, Carrefour va ser també la primera a anunciar un veto als productes de marques com Lay's, Pepsi o 7Up, perquè considerava que havien apujat massa llurs preus.

Però no ha estat l'única cadena a prendre una decisió semblant, ja que Mercadona fa poc que ha deixat de vendre llet de la marca Pasqual, tal com va avançar pel portal especialitzat Alimarket. També Dia va tenir a finals de gener la seva particular ruptura amb el gegant Bimbo, i va deixar de vendre'n el pa de motlle i els dònuts, segons va informar llavors El Independiente.