El fons d'inversió nord-americana Carlyle ha confirmat aquest dilluns que ha iniciat el procés per desinvertir del capital del celler Raventós Codorníu, companyia de la qual ostenta un 68% des de 2018. Carlyle ha designat a Morgan Stanley i el Banc Santander com a assessors financers per a l'operació de venda i analitzar les diverses opcions estratègiques per realitzar-la.

El capital restant està en mans dels descendents de la família Raventós. Fa 7 anys, amb l'oferta de Carlyle, per 390 milions d'euros, algunes de les branques de la família van sortir del capital i d'altres van reduir significativament les seves participacions. El grup, considerat l'empresa més antiga d'Espanya -es va fundar en 1551- té quinze cellers emblemàtics repartits per Espanya, l'Argentina i Califòrnia; així com 3.000 hectàrees de vinya en gestió, que ha orientat cap a la viticultura ecològica al 100%. El celler principal i seu corporativa del grup és en Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona).

La decisió de Carlyle coincideix amb la bona situació financera del grup Raventós Codorníu que en els últims cinc anys ha duplilcado la seva rendibilitat, obtenint un benefici brut de 39 milions d'euros, a l'últim exercici fiscal, tancat a juny de 2024. Aquesta xifra suposa un augment anual del 15%, i va consolidar el retorn al camí de guanys, després de l'ensopegada de la crisi de la pandèmia. A l'últim exercici, les vendes es van situar en 232 milions d'euros, superiors en un 4% en les registrades l'exercici precedent.

El conseller delegat de Raventós Codorníu, Sergio Fuster. / Foto: Montse Giralt
El conseller delegat de Raventós Codorníu, Sergio Fuster. / Foto: Montse Giralt

En un comunicat emès aquest dilluns, la companyia que dirigeix Sergio Fuster destaca la bona marxa de totes les línies del negoci del celler i reitera l'objectiu d'assolir un benefici brut de 50 milions, a curt termini. La companyia ha reforçat el seu posicionament en el segment prèmium i ha ampliat la seva presència internacional, recorda el grup, que el 2018 registrava un benefici brut de 26 milions.

Fuster ha destacat que "la companyia avui és molt més àgil, flexible, sostenible i competitiva". "Hem professionalitzat la gestió, diversificat les nostres marques i canals, i estem més ben preparats que mai per fer front a una nova etapa de creixement rendible".