Des del seu naixement l'any 2014 a Bilbao, el portal de venda d'entrades Wegow mai no ha vist la llum dels beneficis, però va viure un creixement exponencial de visibilitat i facturació resumit en el salt dels 356.000 euros que va facturar el 2016 als 3,8 milions de l'any següent, després de comprar el portal Nvivo. Fa dos dies, va anunciar que entra en preconcurs de creditors i de seguida algunes bandes com Veintiuno o Bombai han sortit a denunciar que els deuen bastants diners, "una quantitat indecent" segons Veintiuno, i que temen que no la recuperaran. D'altres, com la Meravellosa Orquestra de l'Alcohol (M.O.D.A) ja han publicat que les entrades encara són vàlides, fet que constata també la plataforma de consumidors FACUA. El web, de fet, continua actiu per comprar entrades.

El comunicat de l'empresa el passat 21 de maig no és gaire concret quant a les causes i el redueix a "una combinació de factors que han debilitat la nostra estabilitat financera: les conseqüències encara palpables de la pandèmia, la inflació de costos estructurals o la incertesa en el consum cultural". Les últimes dades de la indústria de la música en directe, xifren un rècord de 578 milions de facturació l'any 2023 a Espanya, un 26% més que l'any anterior, amb una pujada de preus del 37% en portals com Ticketmaster, gairebé 10 vegades per sobre de la inflació que el 2023 va ser del 3,5%.

Pèrdues d'un milió en la pandèmia

De l'argumentació del comunicat, el que més quadra és el pes de la pandèmia, ja que va ser 2020 l'any que més pèrdues va tenir l'empresa, 1 milió d'euros amb una facturació de 4,5, el que pot haver tingut un efecte en el deute. El 2023, els deutes a curt termini de la companyia es van duplicar des dels 2,4 milions fins als 4,9 milions, l'últim any amb balanç de comptes disponible i que va tancar amb una facturació de 3,9 milions, pràcticament quatre vegades menys que els 16,6 milions de 2022. En ambdós anys les pèrdues van ser semblants: 113.000 euros el 2022 i 128.000 fa dos anys.

Si ens remuntem als inicis de l'empresa, el 2014 va arrencar amb una facturació de 2.500 euros i pèrdues de 4.000, mentre que l'any següent va registrar la xifra de negocis com 0 i unes pèrdues de 63.000. El 2016 s'enlaira amb 356.000 milions de facturació i pèrdues de 118.000 i l'any següent es multiplica per 10 i factura 3,8 milions amb unes pèrdues de 486.000 euros. El creixement va seguir en duplicar la seva xifra de negoci el 2018 (8,2 milions, amb 640.000 euros en pèrdues) i en assolir els 14,7 milions de facturació (amb 325.000 en pèrdues) el 2019. Encara que després de la pandèmia li va costar recuperar el ritme de facturació i va continuar arrossegant pèrdues, el 2022 va aconseguir el seu rècord de facturació de 16,6 milions, sense per això aconseguir revertir el balanç negatiu, que en aquell cas va ser de 113.000 euros.

El negoci d'entrades, el més afectat

L'empresa, que tenia 5 homes i cap dona en el consell d'administració el 2023, comptava amb 36 treballadors fixos, més que el 2022 quan eren 28. Als informes financers figuren tres empreses a part de la matriu Wegow Technologies, Wegow Tickets, Wegow advertising i Wegow Management. En el comunicat del preconcurs de creditors, expliquen que la seva marca més afectada és WegowTickets i expliquen que les seves altres línies de negoci són WegowForBrands i Bracelit, la primera de màrqueting i la segona de mètodes de pagament cashless per a festivals i concerts.

El 2019, en un reportatge en El País, un dels fundadors juntament amb Gonzalo García-Miñaur, José María Ozamiz, explicava que van néixer com una xarxa social en la qual els amants de concerts i festivals es posessin en contacte i que assolien el milió i mig d'usuaris amb presència a 19 països. Presumien de "revolucionar la indústria de la música en directe" després d'haver guanyat un premi de Cepyme a l'emprenedor de l'any i un The Awards a la millor aplicació d'entreteniment i esdeveniments.

El seu últim salt als mitjans de comunicació abans del preconcurs no va ser tan festiu: es va donar després que el llavors director de vendes de l'empresa, Bubby Sanchís, donés missatges de suport als insults que van proferir uns assistents a la Fira del Llibre de Madrid al periodista Fonsi Loaiza, al crit de "'rojo' de merda" i "marieta". "Es mereix que li donin bé", va dir Sanchís, guitarrista de Full, que apareixia de fons en el vídeo que es va viralitzar amb una samarreta de Ramones. L'empresa, això sí, el va acomiadar quan ho va saber.

En un moment en què els festivals i concerts de música de grans bandes disparen els seus preus any rere any i esgoten entrades de manera gairebé immediata, Wegow no ha sabut rendibilitzar un negoci a l'alça. I els artistes que venen o han venut les seves entrades a través de la plataforma són els principals afectats.