El grup agroalimentari BonÀrea ha presentat RetornA, un nou sistema d’economia circular que permet als consumidors retornar safates de productes carnis a les seves botigues perquè tornin a ser utilitzades. Amb una inversió total prevista de més de 10 milions d’euros, el projecte s’ha iniciat amb una fase pilot als 57 establiments BonÀrea de la demarcació de Tarragona, juntament amb les 2 botigues BonÀrea de la localitat de Guissona (Lleida). L'objectiu inicial és estalviar-se l'ús de 80.000 safates noves de productes en un any, només amb l'impacte que pot tenir la campanya a Tarragona.
Per a l'èxit, cal la complicitat dels clients de la cadena d'alimentació que, quan comprin carn fresca envasada hauran de pagar un dipòsit de 0,45 euros per safata, que es retornarà amb un incentiu quan es faci la devolució de la safata, amb un reemborsament total de 0,50 euros. La cadena destaca que no es tracta d'un sobrepreu, sinó tot el contrari, perquè aquesta iniciativa permet oferir un preu per quilo de pollastre més econòmic, ja que l’usuari no assumeix el cost dels envasos d’un sol ús, que per llei s’han d’imputar al preu del producte.
Per tirar endavant la iniciativa, BonÀrea ha triat un únic producte: el filet de pollastre, entre altres coses, pel seu volum de vendes i per ser un aliment habitual en el consum domèstic. Aquest producte fresc es comercialitza en una nova versió amb una safata especial que té un film base protector i que s’extreu directament en obrir l’envàs. Un cop consumit el producte el client pot retornar la safata a la botiga BonÀrea que vulgui i sense necessitat de rentar-la.
Se'n poden fer 50 usos
Les safates, aprofitant la logística diària al punt de venda, són recollides i transportades fins al centre alimentari de Guissona, on es duu a terme un exhaustiu procés d’avaluació i neteja abans de reutilitzar-les, de nou, en les sales productives i tornar una altra vegada als punts de venda. Cada safata pot ser reutilitzada fins a 50 vegades mantenint totes les garanties de qualitat i seguretat.
El grup ha treballat gairebé tres anys en el desenvolupament de les noves safates, amb la participació de diversos experts en materials, logística i tecnologia d’envasat. Al llarg d’aquest període, s’han dissenyat, testat i perfeccionat tant el disseny de la safata retornable com el sistema logístic i tecnològic necessari per garantir-ne la traçabilitat, l’eficiència i la seguretat en tot el cicle.
“Gràcies al nostre model d’integració vertical únic, sense intermediaris i amb control directe de tot el procés, tenim la capacitat d’impulsar aquest viatge d’anada i de tornada de les safates. Un sistema que ens permetrà reduir considerablement l’ús del plàstic. Però per fer-ho possible necessitem la col·laboració activa del consumidor, que és una peça clau en aquest nou model circular”, ha explicat Daniel Marsol, director de comunicació i màrqueting de BonÀrea, i ha assenyalat que el grup vol contribuir a avançar cap a una manera de consumir més conscient i sostenible.
Una segona fase: més botigues i més productes
Després de la prova pilot, que ha de servir per millorar encara més el sistema, BonÀrea preveu estendre-la progressivament a tota la xarxa de botigues de Catalunya i, en una segona fase, al conjunt de l’Estat. Aquesta primera etapa servirà per posar a prova el sistema en un entorn real, recollir dades operatives, ajustar-ne els processos i validar-ne l’eficiència abans d’abordar el desplegament a gran escala.
També en segona fase la cadena té previst ampliar progressivament la gamma de productes que utilitzin aquesta safata retornable. Es tracta d'un envàs patentat per bonÀrea, presenta un disseny específic que incorpora un film separador que evita el contacte directe entre el producte i l’envàs. Això facilita que la safata quedi neta un cop retirat el film, fet que permet al consumidor retornar-la a la botiga de manera senzilla i sense necessitat de rentar-la. A més, la safata té un disseny distintiu, així com un dispositiu RFID propi i un codi QR específic que en garanteixen la traçabilitat i permeten monitorar-ne el recorregut complet dins del sistema.
El projecte, que compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, s’emmarca dins de l’estratègia global de sostenibilitat de BonÀrea, basada en l’eficiència de recursos, la circularitat i la innovació tecnològica.